AYM “başvuru yolları tüketilmedi” dedi, Soma’da ölen madencilerin yakınlarını geri çevirdi

Anayasa Mahkemesi, Soma maden faciasında yakınlarını kaybedenlerin yaşam hakkının ihlal edildiğine dair başvurusunu kabul edilemez buldu. Yargılama sürecinin devam ettiğine işaret eden Yüksek Mahkeme, ‘başvuru yolları tüketilmedi’ dedi

Fotoğraf: AA

Soma’da 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin öldüğü kazada hayatını kaybedenlerin yakınları, facia ile ilgili yürütülen soruşturmada, şirketin müdür yardımcısı, bir önceki yönetim kurulu başkanı, hissedarı, yöneticisi ve çalışanlarının aralarında olduğu 42 kişi hakkında verilen ‘kovuşturmaya gerek yoktur’ kararına yaptıkları itirazların reddedilmesi üzerine, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunmuştu. 

Başvuruda, olaya ilişkin yürütülen ceza soruşturması kapsamında bazı şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiği iddia edilmişti.

AYM, madenci yakınlarının başvurusunu kabul edilemez buldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan AYM kararında şu değerlendirme yapıldı:

Somut başvuruda ölüm olayına ilişkin olarak bazı şüpheliler hakkında düzenlenen iddianamenin kabulüyle başlayan yargılama süreci devam etmekte olup bu davada yapılan araştırma sonucunda olayda sorumlulukları bulunan kişiler tespit edilerek haklarında kamu davasının açılmasının sağlanması her zaman mümkündür. Bu kapsamda haklarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen kişilerin de sorumluluklarının tespit edilmesi halinde kamu davası açılması önünde bir engel bulunmamaktadır.

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU