​Fas'taki sol partilerden protesto gösterisi

İşşizliğe, yaşam maliyetlerinin artmasına ve kamu hizmetlerindeki gerilemeye karşı çıkan göstericiler, siyasi mahkumların serbest bırakılmasını talep etti

Kazablanka’daki gösteriden bir kare / Fotoğraf: AFP

Fas’ın Kazablanka şehrinde dün toplanan binlerce kişi toplumsal eşitsizliği protesto ederek, siyasi mahkumların serbest bırakılması ve ülkede gerçek bir demokrasinin kurulmasını talep etti.

Söz konusu gösteri, Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu çizgisinde 4 sol parti ve sendika ile Fas İnsan Hakları Derneği gibi sivil kuruluşları içeren ‘Fas Sosyal Cephesi’ tarafından düzenlendi. 

İşşizliğe, yaşam maliyetlerinin artmasına ve kamu hizmetlerindeki gerilemeye karşı çıkan göstericiler, siyasi mahkumların serbest bırakılmasını talep etti.

Protestocular ‘Hepimiz Zafzafi’yiz’ yazılı afişleri taşıyarak, 2018’de ‘devletin güvenliğini etkileyen komploya katılma’ suçlamasıyla 20 yıl hapis cezasına çarptırılan hareket lideri Nasır ez-Zafzafi’ye atıfta bulundu.

2016 ile 2017 arasında Kuzey Fas'ı sallayan bu toplumsal hareket, gözaltı furyasının başlaması ve protesto liderlerinin yargılanmasıyla azalmıştı.

Demokratik ve Sosyalist Cephe üyesi Ali Butula, AFP’ye verdiği demeçte, söz konusu protestoların, Fas Sosyal Cephesi’nin anti-demokratik politikaları, sosyal adaletsizliği, insan haklarındaki gerilemeyi ve satın alma gücünün azalmasına yol açan politikaları reddeden ilk gösterisi olduğunu söyledi.

Protesto, 2011'de Fas'ı sallayan 20 Şubat protesto hareketinin yıldönümüne denk getirildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat
 

DAHA FAZLA HABER OKU