İsrail basını: Hamas Hareketi ile müzakerelerde ilerleme kaydedildi

Israel Hayom gazetesi, İsrail ve Hamas arasındaki dolaylı temaslarda ilerleme kaydedildiğini yazdı

Gazze'de İsrail güçleriyle karşı karşıya gelen Filistinliler / Fotoğraf: AFP

İsrail merkezli Hayom gazetesi, dünkü sayısında Filistinli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Gazze’yi ziyaret eden Mısırlı güvenlik heyetinin İsrail’de üst düzey yetkililerle görüştüğünü aktardı.

Haberde, İsrail’in verdiği ‘ticari izin sayısındaki artış da dahil olmak üzere son olarak sağlanan kolaylıkların tümünün iki taraf arasındaki temaslarda kaydedilen ilerlemeyle doğrudan bağlantılı olduğu’ belirtiliyor.

Gazeteye bilgi veren Filistinli kaynaklara göre, sağlanan kolaylıklar ve ticari izin sayısındaki artışlar, Hamas ile İsrail’in arabulucular üzerinden yürüttüğü temasların bir yansıması. Hamas’ın, İsrail sınırına yanıcı balonlar göndermeye son vermeyi ve gerginliği tırmandıracak herhangi bir eylemden kaçınmayı kabul etmesinin, temaslardaki bu ilerlemenin gerçekleşmesinde etkili olduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar ayrıca Hamas’ın elinde bulunan İsrailli esirlerle ilgili müzakerelerin sürdüğünü ve bu konuda gizli temasların bulunduğunu ifade etti.

Filistinli kaynaklar, Hamas’ın esir takası için İsrail askerleri veya kalıntılarına karşı aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce Filistinli esirin serbest bırakılması talebinde bulunacağını ancak bu konuda 2 Mart’ta düzenlenecek İsrail seçimlerinden önce bir anlaşmanın yapılmasını uzak bir ihtimal olarak değerlendirdiklerini eklediler.

Bu arada, Mısır güvenlik heyeti Gazze’de sükunet ortamının hakim olması için Filistin-İsrail uzlaşması çerçevesinde Gazze, Batı Şeria ve İsrail’de temaslarını sürdürüyor.

İsrail gazetesinin konuyla ilgili haberi, Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar ile Katar Gazze'yi Yeniden İmar Komitesi Başkanı Muhammed el-İmadi arasında gerçekleşen görüşmeden iki gün sonra yayınlandı. İmadi, görüşmeye ilişkin açıklamasında, Gazze'nin tek elektrik santraline özel doğalgaz hattı çekilmesi dahil Gazze'deki ilgili bakanlıklarla koordineli şekilde bir dizi projeyi hayata geçireceklerini belirtti.

Hamas da yaptığı yazılı açıklamada, İmadi’nin Gazze'deki 120 bin ihtiyaç sahibi aileye 100'er dolar yardım yapmak üzere 12 milyon dolar tahsis etmesi ve ihtiyaç sahiplerine 500'er dolar evlilik yardımında bulunması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

İsrail merkezli Walla web sitesi de İsrail istihbarat servisi MOSSAD Başkanı Yossi Cohen ile İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden sorumlu Güney Komutanlığı’nda General Herzi Halevi'nin iki hafta önce Katar’ın başkenti Doha’da üst düzey yetkililerle temaslarda bulunduğunu bildirdi.

Walla, ziyaret sırasında Gazze’deki Filistinli gruplar ile uzlaşı diyaloğun ele alındığını belirtti.

Katar, Gazze’deki Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki uzlaşı sürecinin yürütülmesinde kilit rol oynuyor.

Walla web sitesi, Cohen ve Halevi’nin Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’ndan kalkan özel uçakla 4 Şubat’ta Katar’a gittiğini ve 24 saat içinde geri döndüklerini aktardı.

İsrail'in Güvenlik İşleri için Küçültülmüş Bakanlar Kurulu Kabinet’in geçen yıl açıkladığı rakamlara göre, Katar, İsrail’in de yeşil ışık yakmasıyla 2012-2018 arasında Gazze’ye 1,1 milyar dolar aktardı.

İsrail’in eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman, İsrail istihbarat servisi Mossad'ın Başkanı Yossi Cohen'in Katar'a giderek bu ülkeden abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yaptığı maddi yardımlara devam etmesini istediğini iddia etti.

İsrail'in Kanal 12 televizyonuna konuşan Liberman, Cohen ile İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden sorumlu General Herzi Halevi'nin yaklaşık 2 hafta önce Katar'ı ziyaret ettiğini söyledi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun isteği doğrultusunda Cohen ve Halevi'nin Katar'a gittiğini ileri süren Liberman, "Gittiler ve 30 Mart'tan sonra da Hamas'a para göndermeye devam etmeleri için Katarlılara yalvardılar. Katarlılar 30 Mart'tan sonra para göndermeyi durduracaklarını söylemişlerdi" ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU