Mossad Direktörü Kohen, Hamas lideri Meşal ile Katar’da görüşmek istedi

Ziyaret, cumartesi günü İsrailli Kanal 12'nin eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ile yaptığı TV röportajı sırasında ​​açıklandı

Mossad Direktörü Yossi Kohen / Fotoğraf: AFP

İsrail basını, İsrail İstihbarat ve Özel Operasyonlar Enstitüsü (Mossad) Direktörü Yossi Kohen’in  Doha'nın Hamas kontrolündeki Gazze’ye finansal destek politikasını sürdürmesini sağlamak için 5 Şubat’ta Katar’ı ziyaret ettiğini bildirdi.

Independent Arabia’nın üst düzey İsrailli bir kaynaktan aldığı bilgilere göre, Mossad Direktörü Yossi Kohen, Halid Meşal ve Katar'daki bazı Hamas liderleriyle görüşmek istedi, ancak böyle bir görüşme gerçekleştirilmedi.

Kaynak, Kohen’in burada Katar’da ikamet eden bir İsrail vatandaşıyla bir araya geldiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas ise konuyla ilgili herhangi bir bilgiyi reddetti. Aynı şekilde Katar hükümeti de ziyaretle ilgili medyada bildirilenler ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı.

Ziyaret, Cumartesi günü, Kanal 12'nin eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ile yaptığı TV röportajı sırasında ​​açıklandı.

Haaretz’in haberine göre Lieberman, Kohen ve İsrail Ordusu Güney Cephesi Komutanı ve Gazze ile ilgili askeri operasyonlardan sorumlu Subay Herzi Halevy’i Başbakan Binyamin Netanyahu’nun gönderdiğini bildirdi.

Lieberman, Katarlı ve Mısırlıların Hamas’a öfkeli oldukları için onunla tüm bağlarını kesmeyi düşündüklerini, ancak Netanyahu’nun aniden Hamas'ın bir savunucusu olarak ortaya çıkarak mali destek sağlamaya devam etmeleri için Mısır ve Katarlılara baskı yaptığını belirtti.

Lieberman, Netanyahu'nun politikasını "terörizme teslim olmak" şeklinde niteledi.

Walla’nın haberine göre, Kohen ve Halevy, 24 saatten az bir süre için Doha’da kaldı. Burada Katar'ın Gazze Elçisi Muhammed el-Emadi ve Katar Emiri Ulusal Güvenlik Danışmanı Muhammed bin Ahmed el-Misnad ile bir araya geldi.

İsrail basını, Kohen ve Halevy’nin ziyaretinin Savunma Bakanı Naftali Bennett'in bilgisi olmadan, Netanyahu’nun talebi üzerine yapıldığını öne sürdü. Ancak bu ziyaret, Gazze'deki sakinliğin istikrarına katkıda bulundu.

Doha, geçtiğimiz Cuma günü, oradaki yaşam koşullarını kolaylaştırmak ve istikrarı artırmak için Gazze’ye verdiği desteği artıracağını duyurdu.

Katar, Uluslararası bir kaynak tarafından 2019’da İsrail bakanlar kuruluna sağlanan istatistiklere göre, 2012'den beri İsrail'in onayı ile Gazze'ye en 1 milyar dolardan para transfer etti.

İsrail ve Katar arasındaki anlaşmaya göre, muhtaç ailelerin her bir üyesine Şubat ayı sonuna kadar 100 dolar verilecek. Bazı ailelerin evlerinin onarımına, 500 genç ve evlenecek olanlara ve eğitim ücretlerine toplamda 3 milyon dolar olmak üzere birer milyon dolar ayrılacak.

Muhammed el-Emadi’nin açıklamalarına göre, yardım paketleri Gazze'deki ilgili devlet kurumlarıyla koordineli olarak dağıtılacak; Gazze'nin Refah şehrinde yeni bir hastane inşası için ise 24 milyon dolar tahsis edilecek.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independentarabia.com/node/96846

DAHA FAZLA HABER OKU