Erbil’de bir araya gelen Kürt liderler: Allavi tarafından atılan adımlar güven tesis etmedi

Irak Kürdistan Bölgesi liderleri, Irak’ta kurulacak yeni hükümetle ilgili ortak tavır belirlemek için Erbil’de bir araya geldi

Kürt liderler Erbil'de bir araya geldi / Fotoğraf: KRG

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani başkanlığında toplanan Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı ve siyasi parti liderleri, IKB’li tarafların yeni Irak hükümeti hakkındaki ortak tavrını değerlendirdi.

Erbil'deki Toplantıya IKB Başkanı Neçirvan Barzani, Parlamento Başkanı Rewaz Faik, Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eş Başkanı Pavel Talabani, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Genel Sekreteri Selahaddin Bahaeddin, İslami Toplum Partisi (Komela) Başkanı Ali Bapir ve çok sayıda siyasetçi katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erbil’deki siyasi tarafların toplantısının ardından yapılan açıklamada, görüşmede IKB heyetinin Irak’taki sorunlara çözüm bulunması için Bağdat’a yaptığı ziyaretin sonuçlarının değerlendirilmesinin ardından 5 maddelik bir sonuca varıldığı açıklandı.

Görüşme sonrası açıklanan 5 madde şöyle:

“Irak’taki mevcut sorunları çözebilecek ve istikrarı yeniden sağlama yeterliliğinde olabilecek, tüm bileşenlerin güvenini kazanabilecek ve erken seçimler için hazırlık yapabilecek bir hükümetin kurulması için çalışacağız.

Muhammed Tevfik Allavi tarafından şu ana kadar atılan adımlar Irak’taki bir çok taraf ve bileşenler için güven tesis etmedi. Bundan dolayı yeni hükümetin Irak’taki tüm bileşenlerin isteklerini yerine getirmesi için Allavi’nin çalışma yöntemi ve programı üzerinde değerlendirme yapılmasını istiyoruz.

Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsünün korunması ve Bölge ile tartışmalı bölgelerdeki bütün anayasal haklar konusunda ısrarcı olacağız. Sadece Kürdistan Bölgesi’nin resmi kurum, kuruluş ve bileşenleri Kürdistan Bölgesi’nin gerçek, ulusal ve eşit ortaklık temelindeki temsilcilerini seçebilir.

Irak şu anda büyük bir iç ve dış tehditle karşı karşıya ve tehlikeli bir dönemeçten geçiyor. Bundan dolayı Irak’lı yetkililerin müzakere masasına oturarak ortak bir ulusal karara varmalarını istiyoruz.

Kürdistan Bölgesi’nin heyeti bu amaçlarla Irak’lı siyasi taraflarla müzakerelere devam edecektir.”

Allavi güvenoyu alabilecek mi?

Irak’ta 1 Ekim’den itibaren başlayan protesto gösterileri nedeniyle Başbakan Adil Abdulmehdi, 1 Aralık’ta görevden ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 1 Şubat’ta hükümeti kurma görevini eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi’ye verdi.

Irak Meclisi, Muhammed Tevfik Allavi kabinesine güvenoyu için 27 Şubat'ta olağanüstü toplanması bekleniyor.

Allavi, mezhepçilik ve siyasi hizipçilik temeline dayanmayan bir hükümet kuracağı vaadinde bulunsa da göstericiler, Sairun ve Fetih'in desteğini alması nedeniyle yeni başbakan adayına karşı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU