Uzmanlar uyarıyor: Koronavirüste "kontrol edilemez salgın" eşiğine yaklaşıldı

Uluslararası topluluk, virüsün yayılmasını engellemeye yönelik "fırsat penceresinin" yavaş yavaş kapandığı uyarısında bulunuyor

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı, salgını denetim altında tutmak için fırsat penceresinin daraldığından bahsetmişti (Reuters)

Uzmanlar, dünyanın koronavirüsün kontrol edilemeyecek bir salgın haline geleceği "kritik eşiğe" yaklaştığı uyarısında bulundu.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin yürüttüğü takip veritabanına göre hastalık şu ana kadar dünya çapında yaklaşık 80 bin kişiye bulaştı, çoğu Çin'de olmak üzere 2 bin 600'den fazla kişi hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hafta sonu İngiltere'nin Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı, Diamond Princess adlı yolcu gemisinden Birleşik Krallık'a dönen 4 kişinin testlerde pozitif çıktığını doğruladı. Bununla birlikte virüsün bulaştığı Britanyalı sayısı 13'e yükseldi. Bu 4 kişi, diğer 28 kişiyle birlikte şu anda Merseyside'da karantinada tutuluyor.

East Anglia Üniversitesi'nden Profesör Paul Hunter, son zamanlarda Çin dışında vaka sayısındaki ani artışın "son derece endişe verici" olduğunu söyledi. Hunter, Güney Kore, Japonya ve İran'daki enfeksiyonların kaygı verici olduğunu belirtirken, İtalya'da bahsedilen bir grup vakanınsa "Avrupa için büyük endişe kaynağı" olduğunu kaydetti.

Hunter şunları söyledi:

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü, yakın zamanda mevcut salgını kontrol etmek için fırsat penceresinin daraldığından bahsetti. Son 24 saatten sonra, küresel salgını önleme kabiliyetimizi kaybedeceğimiz eşik noktası çok daha yakın görünüyor.

Exeter Üniversitesi'nde klinik öğretim görevlisi Dr. Bharat Pankhania ise The Daily Telegraph'a yaptığı açıklamada, "Bir salgın için gerekli tüm önemli bileşenlerin artık mevcut olduğu aşikar. Dürüst olmak ve bunu söylemek daha iyi" dedi.

Uyarılar, WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus'un Afrika sağlık bakanlarıyla yaptığı toplantıda -İran başta olmak üzere- "Çin'e seyahat geçmişi veya teyit edilmiş bir vakayla temas gibi net epidemiyolojik hiçbir bağlantı" göstermeyen vakaların ortaya çıkmasıyla yaşadığı korkudan bahsetmesinden sonra geldi.

Kuveyt pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir Suudi Arabistan vatandaşı da dahil olmak üzere İran'dan seyahat eden üç kişide ülkenin ilk koronavirüs vakalarının tespit edildiğini duyurdu. Bahreyn de yine İran'dan seyahat eden bir kişide ülkenin ilk vakasının tespit edildiğini bildirdi.

 

 

Ancak Çin, hastalığın yeni bulaşma oranlarının düşmesinin ardından Pekin'deki vatandaşlar da dahil ülkedeki hareketlilik kısıtlamalarını azalttı. Salgının hala "ciddiyetini ve karmaşıklığını" koruduğunu kabul eden Devlet Başkanı Şi Cinping, işletmeleri normal çalışma düzenlerine dönmeye çağırdı.

Guizhou, Yünnan, Şansi ve Guangdong eyaletleri, en üst seviyedeki koronavirüs acil müdahale önlemlerini düşürerek seyahat kısıtlamalarını azaltan Gansu ve Liaoning eyaletlerine katıldı.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin takip sistemi, dünya çapında yaklaşık 25 bin kişinin koronavirüse yakalandıktan sonra iyileştiğini gösterdi.

Pazartesi günü yayımlanan araştırma, salgının devam etmesi halinde Britanyalıların üçte birinin yabancı ülkelere seyahat etmekten vazgeçerek 17 milyar sterlinlik (yaklaşık 135 milyar TL) tatil harcamalarını askıya almayı göz önünde bulundurduğunu gösterdi.

Araştırmaya göre beşte birinden fazlasıysa (yüzde 22) toplu taşıma kullanmaktan kaçınacaklarını belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU