Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı'na hakaretten yargılanan avukatı Çelik, mahkemeye rapor sundu: 17-25 Aralık tapesinde herhangi bir montaj yok

Avukat Celal Çelik hakkında, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na açtığı tazminat davasında mahkemeye sunduğu savunma dilekçesindeki ifadeler nedeniyle Cumhurbaşkanı'na hakaret davası açıldı

Fotoğraf: Independent Türkçe

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik'e açılan Cumhurbaşkanı'na hakaret davasının ilk duruşması görüldü. Çelik, duruşmada ABD'den aldığı bir bilirkişi raporunu sundu. Bilirkişi raporunda, "Herhangi bir montaj, arka plan gürültü değişikliği tespit edilmedi" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dilekçesi nedeniyle dava açılmıştı

Çelik hakkındaki Cumhurbaşkanı hakaret davası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na açtığı tazminat davasındaki savunma dilekçesinde yer alan ifadeler nedeniyle açılmıştı.

Çelik'in savunma dilekçesi, şu ifadeler nedeniyle dava konusu olmuştu:

Davacı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin TOKİ Başkanı Haluk Karabel arasında geçen 'Bundan sonra kupon arazileri benden habersiz satmayacaksınız...' yine davacı Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen 'Sıfırlama' ve '10 milyon doları sakın alma, ne söz verdilerse o, kucağa oturacaklar' içeriğindeki tapelerdeki konuşmaları okuyan hiçbir kimse vekil eden eleştirisinin haklı olmadığını söyleyemeyecektir, nitekim bu ve diğer gerçeklikleri açığa çıkaran tape kayıtları delil olarak sunulacaktır.

ABD'li şirketten rapor

Savunmasındaki ifadeleri nedeniyle dava açılan Çelik, ABD'li Primeau Fornensics adlı bir şirketten aldığı bilirkişi raporunu mahkemeye sundu.

çelik2.JPG
Görsel: Independent Türkçe


Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili şu değerlendirme yer aldı: 

Yedi görüşmenin tümünü kritik olarak dinlerken herhangi bir montaj/düzenleme (edit) olayı, arka plan gürültü değişikliği, beklenmedik ton veya akustik olay tespit etmedim. Her bir görüşmenin akıcı ve kesintisi olduğu anlaşılmaktadır. 1'den 6'ya kadar olan görüşmeleri her bir sesin konuşmacının telefonundaki mikrofonla kaydedilmiş olan telefon görüşmeleri olduğu anlaşılmaktadır. 7 numaralı görüşmenin ise bir kişinin harici bir mikrofan kullanımıyla doğrudan kaydedildiği, diğer kişinin ise hoparlör vasıtasıyla kaydedildiği bir telefon görüşmesi olduğu anlaşılmaktadır. 

çelik1.JPG
Görsel: Independent Türkçe


Çelik: Burası Japonya olsa Erdoğan harakiri yapmak zorunda kalırdı

17-25 Aralık 2013'teki operasyonlardan sonra servis edilen tapelerin gerçek olduğunu savunan avukat Çelik, duruşma sonunda İstanbul Anadolu Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Çelik, Türkiye'de hiçbir mahkeme bu ses kayıtları tapelerini inceleme cesareti gösteremediği için,  uluslararası bir kuruluşa incelettik ve  Tayyip Erdoğan'nın bütün bu ses kayıtlarının doğru olduğunu kanıtladık” dedi. Çelik açıklamasının devamında, “Burası Japonya olsaydı Tayyip Erdoğan harakiri yapmak zorunda kalırdı” diye konuştu.

Çelik'in yargılandığı Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve partililer katıldı.

Mahkeme heyeti, Meclis Araştırma Komisyonu'nda 17/25 Aralık olarak bilinen ve o dönemki bakanlarla ilgili süreçte alınan raporda var olduğu bilinen İhtisas Kurulu raporunun bu aşamada istenilmesine yer olmadığına karar vererek bir sonraki duruşmasının 24 Nisan'da görülmesine hükmetti. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU