Hijyenik ve güvenli et tüketimi için dönere ‘kimlik’ geliyor

Uluslararası Döner Federasyonu, ideal tavuk dönerin fiyatının 100 gram için 10 lira, et döner için ise 100 gramı 15-18 lira aralığında olması gerektiğini ifade etti

Fotoğraf: Pixabay

Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) Genel Başkanı Mehmet Mercan, döner üretim sürecinin çiftlikten çatala kadar denetimli olduğunun tüketici tarafından bilinmesi için sertifikasyon uygulaması getireceklerini belirterek, "Karekod sayesinde kesilen hayvanın sağlıklı olması, etlerin soğuk zincirde saklanması, hijyen, hile, tağşiş, taklit ve katkı gibi konularda güvence verilmiş olacak." dedi.

Mercan, UDOFED'in 2020'ye ilişkin yol haritasının anlatıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türk dönerinin yapısının ve toplum sağlığının korunması için çalışmaları tüm hızıyla sürdürdüklerini dile getirerek, bu kapsamda önemli çalışmalara imzalattıklarını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UDOFED tarafından döner üretiminin çiftlikten çatala kadar denetimli olduğunu belirtmek için sertifikasyon uygulaması getireceklerini ifade eden Mercan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu konudaki çalışmalarımız 6 aydır sürüyor. Çalışmalarımızı bitirme aşamasındayız. 2020 yılı içerisinde uygulamayı üye markalarımızın zincir restoranlarında hayata geçireceğiz. Bu sertifika sayesinde, tüketilen dönerin elde edildiği hayvanın kulak küpe numarasından tutun da tabağa gelene kadar geçirdiği tüm süreçlerin denetimli olmasını sağlayacağız. Tüketici, UDOFED tarafından üye dönercilere verilen karekodu cep telefonlarından okutarak yediği dönerin hangi süreçlerden geçtiğini görebilecek.

Mercan, karekod sayesinde kesilen hayvanın sağlıklı olması, etlerin soğuk zincirde saklanması, hijyen, hile, tağşiş, taklit ve katkı gibi konularda güvence verilmiş olacağını vurguladı.

Mercan, kayıtsız ve izlenebilir olmayan sektörlerin tüketicilerin zihninde soru işaretlerine yol açacağını kaydederek, "Sertifikasyon sayesinde dönerle ilgili tereddütlerin ortadan kalkmasını ve tüketicinin sertifikalı tüm iş yerlerinde gönül rahatlığıyla döneri tüketmesini amaçlıyoruz." diye konuştu.

"Ucuz fiyatlı zincirler, Türk döner yapısını bozuyor"

Mercan, son dönemde sıkça gündeme gelen ve tartışma konusu olan ucuz fiyatlı döner zincirlerine ilişkin bir soru üzerine şu cevabı verdi:

Dönerin itibarını bozmaya yönelik yapılan bir harekettir. Bunları doğru bulmuyoruz. Sektörün iyileştirilmesi sürecini baltalayan ve sabote eden kuruluşlar bunlar. Geleneksel Türk döneri yapısını bozuyor bu üreticiler. Çiğ dönerde en fazla yüzde 25 yağ kullanılmalı. Ancak son dönemde hızla yayılan ve ortalamanın çok altında fiyatla satılan bu dönerlerde yağ oranının yüzde 40'lara kadar çıktığı görülmektedir. Ayrıca kalitesiz yağ kullanılmaktadır.

"İdeal tavuk döner fiyatı 100 gram için 10 lira, et döner için ise 100 gramı 15-18 lira civarı"

Piyasadaki döner fiyatlarına ve uygun olmayan döner üretim yerlerine de dikkat çeken Mercan, “Dönerin ham maddesi ettir. Bizim etlerimiz de gayet sağlıklıdır. Etlerimizi sağlıklı ortamlarda hazırlayıp tüketiciye sunmamız gerekiyor. Döner satış noktalarıyla döner üretim noktalarını birbirinden ayırma konusunda çalışmalarımız var. Döner konusunda gündeme gelen sorunları tamamen ortadan kaldıracağız. Piyasada 2 buçuk liraya tavuk döner 5 liraya et döner satıldığını görüyoruz, bunu zincir mağazalar yapıyor. Bu zincir mağazalar onaylı işletme değiller. Kepenkler kapatıldıktan sonra yerinde döner takılan yerlerdir. Bu durum dönerin itibarını bozuyor. İdeal tavuk döner fiyatı 100 gram için 10 lira, et döner için ise 100 gramı 15-18 lira civarı” dedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU