Amerikalı çocuk işçilerin kaderini değiştiren fotoğraf

Ailelerine yardın etmek için okullarını bırakıp fabrikalarda, tarlalarda ve kömür ocaklarında uzun saatler boyunca çalışmak zorunda kalan Amerikalı çocukların hikayesi

1911'de madenlerde çalışan çocuk işçiler

Yirminci yüzyılın başlarında, birçok diğer büyük sanayileşmiş devletler gibi ABD de çocuk işçiliği alanında öncüydü.

5 ila 15 yaş arasında iki milyondan fazla çocuk, sınıf sıralarına oturmak yerine fabrikalar ve kömür ocaklarında çalışıyordu. Zor işlerde çalışarak hayatlarını tehlikeye atıyorlardı.

Birçoğu ailesine birkaç dolar götürebilmek için fabrikalarda ağır makineler, yüksek gürültü ve sıcaklıklar, kömür ‘kara tozuyla’ baş etmek zorundaydı.

işçi 2.jpg
Kömürde çalışan çocuklardan birinin renklendirilmiş fotoğrafı

 

On dokuzuncu yüzyılda tarlalarda çocuk işçi çalıştırmak çok yaygındı. Fakat sanayi devrimi ve teknolojik yeniliklerin ortaya çıkmasıyla birlikte ABD’li çocuklar artık fabrikalarda çalışmaya başladı.

Düşük maaş, yüksek itaat

Sanayi devriminin ortalarında kömür, enerji üretimi, fabrikaların ihtiyacı, evlerin ısıtılması gibi temel ihtiyaçlar için önemli bir kaynak oldu. Bu nedenle çocuklar kömür ocaklarında çok zor şartlar altında çalışıp sanayi devriminin ‘ana maddesi’ olan kömürü çıkarıyordu.

işçi 3.jpg
Kömür temizleme işlemi yapan bazı çocuklar

 

Bunun yanında işverenler, kolayca itaat etmeleri, düşük maaşa razı olmaları ve yaşlarının küçük olmasından faydalanarak kömür ocağında zor işler yaptırıyordu.

1900’lere gelindiğinde kuzeydeki bazı eyaletlerde çocuk işçiliğiyle ilgili kanun çıkartıldı. Bu tip işlerin çocuklara yaptırılması yasaklandı. Bu yüzden bazı Amerikan firmalar güney eyaletlerine yöneldi.

işçi 4.jpg
Kömür madeni çalışanı çocuklar, 1911

 

Kömür ocaklarındaki işler çocuklar arasında bölünmüştü. Bir kısım 12 saat boyunca karanlıkta çalışarak toz yutarken, bazı çocuklar da onları az da olsa rahatlatmak için havalandırma delikleriyle ilgileniyordu. Bazıları da kömürü kırarak küçük parçalara dönüştürüyor, kömür dolu ağır el arabalarını sürüyordu. Bedenlerinin küçük olması da dar alanlarda çalıştırılma nedenlerinden biriydi.

İşverenler bu durumda büyük kazançlar elde ederken çocukların hakları ellerinden alınıyordu. İş kazası durumunda tazminat verilmiyor, çocuklar düşük maaşlarla çalıştırılıyordu.

işçi 5.jpg
Gazete satıcısı çocuklar, 1916

 

Yirminci yüzyılın başında, Amerika’daki çocuk işçiliği vakasını ortadan kaldırma görevini üstlenen “Ulusal Çocuk İşçiliği Komitesi” oluşturuldu

Çocuk işçilerin durumunu dünyaya duyurmak isteyen bu komite, Amerika kıtasının farklı bölgelerindeki kömür ocaklarına ve tarlalara giderek, burada zor şartlar altında çalışan çocukların fotoğraflarını çekiyordu.

işçi 6.jpg
Virginia'daki bir kömür madeninde çalışan 15 yaşındaki çocuk

 

Çocukları kurtaran sosyolog: Hayn

Komisyon üyelerinden biri, bu organizasyona katılmak için öğretmenlik mesleğinden vazgeçen Sosyolog Louis Hayn.

Hayn, çocuk işçiliğini belgelemek için fabrikalara gittiğinde fotoğraf çekmesine izin vermeyen yetkililerle karşı karşıya gelmek zorunda kalıyordu.

sosyolog.jpg
Louise Hayn

 

Buna rağmen Hain, çocukların fotoğraflarını çekmekten vazgeçmedi. Farklı yöntemler kullanarak çocuklara ulaştı, onlarla röportaj yaptı. Hain’in çektiği fotoğraflar, o dönemde birçok kişi için ‘üzücü’ nitelikte oldu. Fotoğraflarda çocukların yaşadığı zorluklar ve iş koşulları gözler önüne seriliyordu.

işçi 7.jpg
8 yaşındaki işçi

 

İllerdeki yıllarda, komite tarafından çekilen fotoğraflar kamuoyunun harekete geçmeside ve 1916 yılında çocukların günlük çalışma saatleri ve asgari yaş ile ilgili olan Keating-Owen kanunu çıkarmasında çok önemli rol oynamıştı.

işçi 10.jpg
Hayn'ın objektifinden bir çocuk işçi

 

ABD Başkanı Woodrow Wilson bu kanunu destekledi. Fakat ABD Yüksek Mahkemesi, "Anayasaya aykırı" olarak nitelendirip onaylamadı.

1930’larda Franklin Roosevelt Amerika’nın başkanı olunca Keating-Owen kanunu onaylanıp uygulandı.

 

Al Arabiya'dan Independent Türkçe için çeviren: Gülbahar İbeş

DAHA FAZLA HABER OKU