Hindistan'a Trump makyajı: ABD Başkanı için çöpler temizlendi, inekler yoldan kaldırıldı

110 bin kapasiteli yeni stadyumdaki devasa "Namaste Trump" mitinginden önce, Trump ve ev sahibi Narendra Modi, sokak inekleri, evsizler ve gecekondu manzaralarından saldırganca temizlenmiş yolları turlayacak. Adam Withnall, Ahmedabad'dan bildiriyor

Trump ve Modi'nin pazartesi miting düzenleyecekleri Ahmedabad'daki Sardar Patel Stadyumu'nu askerler koruyacak (Reuters)

Donald Trump, aynı zamanda kendisinin ve Melanie Trump'ın ülkeye ilk gelişi olan iki günlük resmi ziyaretinin başlangıcı için pazartesi öğleden sonra Ahmedabad'a geldiğinde Hindistan şehrinin temizlenmiş halinin görüntüsüyle ağırlanacak.

Havaalanından yepyeni, dünyanın en büyük kriket stadyumuna giden 22 km'lik caddeler çöplerden arındırılır, genişletilir, yeniden boyanır ve metal bariyerlerle kaplanırken hızla gerçekleştirilen son dakika hazırlıkları hafta sonu boyunca sürdü.

Kimi deve üzerinde on binlerce polis ve güvenlik görevlisi yollarda devriye gezerken sokak inekleri kendilerini şehir sınırlarının dışına çıkarıp bırakacak kamyonlara yüklendi.

Trump çiftinin yerel saatle 13.00 civarında Air Force One'a inmeleri bekleniyor. Burada Başbakan Narendra Modi tarafından karşılanacak ve ardından 110 bin kapasiteli Motera stadyumundaki "Namaste Trump" (namaste, Hint geleneğine özgü bir selamlama şekli ed.n.) mitingiyle tamamlanacak ve Hindistan'ın 28 eyaletini temsil eden aşamalardan oluşan "tanıtım turunu" gerçekleştirecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak stadyuma giden yoldaki dev reklam panoları, Modi'nin memleketindeki mitingi "iki dinamik kişilik bir törende" diye ilan etse de şehirdeki herkes geniş çaplı temizlik çalışmasının yöntem ve harcamalarından mutlu değil.

Ahmedabad'da yaşayan 7 milyon kişinin 1,5 milyon kadarının gayri resmi gecekondularda veya sokaklarda yaşadığı tahmin ediliyor. The Independent'a konuşan evsiz günlük işçiler, Trump'ın tanıtım turu için yolları temizleyen polislerin kendilerini, zaman zaman şiddet uygulayarak, yerlerinden ettiğini söyledi.

55 yaşındaki inşaat işçisi ve büyükbaba Tulsi, kendisinin ve ailesinin sopalarla tehdit edildiğini ve yolu temizleyen silahlı polis tarafından itilip kakıldığını, belediye çalışanlarının battaniye ve kıyafetlerine el koyup yok ettiğini söyledi.

Tulsi, gözyaşlarını tutarak "Modi'ye (Ahmedabad'ın eskiden başkenti olduğu Gujarat) eyalet liderliği ve iki kez de başbakanlık için oy verdik, şimdi bize böyle teşekkür ediyor" dedi.

Düzenli bir iş bulamıyorum, günlük işlerde ücret iyi değil ve şimdi çocuklarla birlikte günaşırı oradan oraya taşınmaya devam etmek zorundayım. Bu (ziyaret) sadece sorunlarımızı artırıyor.

 

afp.jpg
Trump'ın ziyareti öncesinde Hindistan genelinde güvenlik artırıldı (AFP)

 

Tulsi'nin gelini Santoş, taşındıkları yerde su olmadığını, bu yüzden yıkanmak için genç kızlarıyla yarım kilometre yürümek zorunda kaldığını söyledi. Santoş, "Bu kadınlar için tehlikeli" dedi.

Özellikle çocuklarla birlikte hareket etmek zorundayken. Onlar için korkuyorum.

Hintli yetkililerin, Trump çiftinin 34 saatlik Hindistan ziyaretinde yaklaşık üç saat geçireceği sadece Ahmedabad'daki hazırlıklar için yaklaşık 87 milyon TL harcadığı tahmin ediliyor. Stadyum mitinginin ardından Trump çifti, salı günü Yeni Delhi'de gerçekleşecek bir dizi üst düzey ticaret görüşmesinden önce Agra dışındaki Tac Mahal'de gün batımını görmeye gidecek.

Ziyaretin Ahmedabad ayağı için yapılan harcamaların, devletin yıllık İçişleri Bakanlığı bütçesinin yaklaşık yüzde 1,5'ine eşit olduğu tahmin ediliyor.

Tulsi, “Bu parayı daha iyi bir şeye, yoksullara yardıma harcayabilirlerdi” dedi.

Bu miktarla birçok kişinin ihtiyacını giderebilirlerdi. En başta Gujaratlı bir çay tüccarı olan başbakanımızın bunu anlayacağını düşünüyordum."

Modi'ye tekrar oy verip vermeyeceği sorulduğunda Tulsi hayır dedi.

Paranın bir kısmı, bazı yerlerde 1,83 metreden daha yüksek, 700 metre uzunluğunda aceleyle inşa edilmiş yepyeni bir duvara harcandı. Şehrin sakinleri bu duvarın tanıtım turu güzergahındaki gecekondu manzarasını gizlemek için kullanıldığını söylüyor.

Duvarın ardındaki gecekondudan AFP'ye konuşan Sardar Saraniya, Modi “bizi buranın ardına sakladı” dedi.

Görünmez kılındık. İçinde yaşadığımız sefalet de öyle, Trump bizi görmeyecek. Bu yüzden bunu inşa ediyorlar.

Şehrin sakinleri Reuters'a, şehrin dışından insanların otobüslerle taşınacağı ve katılımları için para ödeneceği haberlerini yansıtır şekilde kendilerine konvoy güzergahı boyunca tezahürat etmeleri için 200 Hint rupisi (yaklaşık 17 TL) teklif edildiğini söyledi. Trump, 6 ila 10 milyon kişinin kendisini selamlamasını beklediğini söylese de Hintli yetkililer stadyum misafirlerine ek olarak sadece 100 bin civarında kişi beklediklerini belirtti.

Üç çocuk babası gecekondu mahallesinde yaşayan Saraniya, Trump "bizim misafirimiz ve eğer görebilirsek onu karşılayacağız" dedi. Ancak Saraniya şunları ekledi:

Bize öncelik verilmeli, en azından temel ihtiyaçlar sağlanmalı. Her sabah uyanıyorum ve çocuklarımı doyurmak için yeterli parayı nasıl kazanacağımı düşünüyorum.

Pazar günü, Trump çiftinin Mahatma Gandhi'nin 13 yıl yaşadığı ve Hindistan bağımsızlık hareketini başlattığı Ahmedabad'daki ashram'ı (Hinduizm'de inziva yeri ed.n) ziyaret edip etmeyeceği son ana kadar belirsizdi. Oradaki yetkililer, ashram'ın durak olarak programa dahil edilmesi durumunda alanda "genel bir bakım onarım" yapılacağını söyledi.

Modi, önceki resmi ziyaretlerde Ahmedabad'a çeşitli dünya liderlerini getirdi ve bunların hepsi ashram'ı ziyaret etmek için zaman ayırdı.

Ancak, tanıtım turunun gözetiminden sorumlu polis müfettişi Mayan Çavda, Trump çiftinin ziyaretinin güvenlik çalışmasının ölçeği açısından yakın tarihin "kesinlikle en büyüğü" olduğunu söyledi; Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu veya Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 2014'teki ziyaretlerinden "çok daha büyük".

 

 

The Independent'a verdiği röportajda Çavda, Hindistan'ın geçen eylülde Teksas'ta Hindistan Başbakanını onurlandırmak için düzenlenen “Howdy Modi” etkinliğinin karşılığı olan stadyum mitingi için "Ahmedabad'ın seçilmesinden dolayı çok şanslı ve çok mutlu" hissettiğini söyledi.

Çavda, yeni duvarınsa "güvenlik nedeniyle" inşa edildiğini ve "uzun süredir bekleyen bir proje" olduğunu belirtti. Temizleme sırasında şehrin evsizlerinin taşınmaya zorlandığı sorulduğundaysa Çavda “Bu yalan haber. Kimse polis tarafından taşınmaya zorlanmadı, bana (bunun olduğu yeri) göster. Taşınan herkes bunu kendi (iradesiyle) yaptı" dedi.

Ahmedabad ayağının görkeminden ve savurganlığından sonra Hindistan hükümeti tarafından salı günkü ticaret görüşmeleri resmi ziyaretin ana etkinliği olarak düzenleniyor. Bu görüşmelerde iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini artıracak ve gümrük vergilerini düşürecek gerçek atılımlar olması umuluyordu.

 

ap.jpg
ABD Başkanı Donald Trump ve first lady Melanie Trump, Tac Mahal'i ziyaret etmeden önce onları karşılamak için hazırlanan reklam panosu (AP)

 

Ancak, özellikle Trump'ın geçen hafta yaptığı "Hindistan tarafından çok da iyi muamele görmüyoruz ... Yıllardır (ticarette) bizi çok sert sarsıyorlar" açıklamasından sonra anlamlı bir ticaret anlaşması umutları azaldı. Trump hemen, "Başbakan Modi'yi gerçekten çok seviyorum" diye ekledi.

Üst düzey Beyaz Saray yetkilisi cuma günkü çoklu telefon görüşmesinde gazetecilere verdiği demeçte, geçmiş 8 toplantıdan sonra gelişen kişisel dostane ilişkiden dolayı Trump'ın Modi'nin Hindu milliyetçisi hükümetinin otoriter hamlelerine dair artan uluslararası endişeleri dile getirmekten çekinmeyeceğini söyledi.

Geçen mayıstaki ikinci ezici seçim zaferinden bu yana Modi, Müslüman çoğunluklu Keşmir'in özerkliğini kaldırmaya, tartışmalı bir yıkılmış cami sahasına Hindu tapınağı inşa etmeye başlamaya ve vatandaşlık yasalarını Müslümanları dışlayacak şekilde değiştirmeye yönelik hamlede bulunmuştu.

ABD merkezli Wilson Center'ın Asya programının direktör yardımcısı Michael Kugelman, Trump'ın ziyaretini, bu değişikliklere karşı Hindistan'ın onlarca yıldır gördüğü en uzun süreli ve yaygın protestolarla karşı karşıya kalan Modi için "kullanışlı bir dikkat dağıtıcı" diye nitelendirdi.

Beyaz Saray yetkilisi, Trump'ın “bu sorunları, özellikle de bu yönetim için son derece önemli olan dini özgürlük konusunu gündeme getireceğini” söyledi.

Bence Trump, Modi'yle yaptığı görüşmelerde bu konular hakkında konuşacak ve dünyanın Hindistan'dan demokratik geleneklerini sürdürmesini (ve) dini azınlıklara saygı göstermesini beklediğini belirtecek.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU