Bakterilerin birbirine yapıştırdığı plastik parçaları deniz canlıları için büyük tehlike

Bilim insanlarına göre, deniz canlıları bu yığınları yediği için ölebilir ya da derinlerde yaşayan balıklar açlıktan ölebilir

Bilim insanları, bakterilerin plastik parçalarını birbirine yapıştırdığını keşfetti.

Bakteriler tarafından salgılanan tutkal benzeri bir madde, çok küçük plastik parçalarını birbirlerine yapıştırarak daha büyük kütleler haline getiriyor.

Bunun sonucunda da okyanuslarda bulunan plastik parçaları küçük deniz canlıları için şimdiye kadar bilinenden daha da büyük bir tehlike olduğunu ortaya koydu.

Okyanusa her yıl yaklaşık 8 milyon ton plastik atıldığını tespit eden Edinburgh Heriot-Watt Üniversitesinin araştırma ekibinde yer alan Stephen Summers konuyla ilgili şunları söyledi: 

"Nanoplastiklerle biyopolimerlerin okyanus ortamında nasıl bir etkileşim içerisinde olduklarını anlamak yolunda ilk adımı atmış bulunuyoruz. Dünyanın biyojeokimyasal süreçlerinin büyük bölümü bu mikro ölçekte gerçekleştiği için bulgular önem arz ediyor.”

Summers sözlerine şöyle devam etti: 

“Söz konusu kümelenmelerin gözle görülebilir boyutlara ulaşması kaygı verici. Çünkü bu durumda küçük deniz canlıları bunları besin zannedebilir.”

Çalışmayı yöneten mikrobiyal ekoloji uzmanı Tony Gutierrez ise, çeşitli yoğunluklardaki plastiklerin okyanusun üst katmanlarından alt katmanlarına doğru olan besin akışını etkilemesi halinde derin deniz ekosistemlerinde canlılığın tehlikeye girebileceğini söylüyor.

Öte yandan, uzmanlar deniz canlılarının bu plastik maddeleri besin zannedebileceğinden endişe ediyor.

Bu kümelenmeden dolayı okyanus yüzeyinden deniz tabanına doğru olan doğal gıda akışının yönünün değişmesi de kaygı verici bir olasılık.

Araştırma ekibi, deniz suyu ve plastik kullanarak okyanus yüzeyinin bir benzerini oluşturdukları birtakım deneyler gerçekleştirdiler.

Deneylerde küçük plastik parçalarının dakikalar içerisinde bakteriler, algler ve diğer organik partiküllerle kümeleşerek daha büyük kütleler oluşturduğu görüldü.

Oluşan plastik kümelerinin büyük bölümünün biyopolimer denilen organizmaların ürettiği moleküllerden oluşması çalışmanın en şaşırtıcı bulgularından oldu.


https://www.independent.co.uk/news/science

 

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU