Kardeşi yol kavgasında 13 el ateş edilerek öldürülen Aslı Akyar: Silah vatandaşta değil, vatanı koruyanda olur

Serdar Çekiç, İstanbul Bağcılar’da yol verme kavgasında Hasan Saytal tarafından kurşunlanarak öldürüldü. Saytal’ın ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmasını isteyen Çekiç’in ablası, bireysel silahlanmaya karşı yasanın çıkarılmasını talep ediyor

37 yaşındaki Serdar Çekiç ve ablası Aslı Çekiç Akyar'ın mutlu anları fotoğraflarda kaldı. Çekiç'i öldüren Hasan Saytal'a ilişkin karar, 28 Nisan'daki duruşmada verilecek / Fotoğraf: Independent Türkçe

İstanbul Bağcılar TEM otoyolunda 3 Temmuz'da tartıştığı Serdar Çekiç’i 13 el ateş ederek öldüren motosiklet sürücüsü Hasan Saytal hakkında iddianame hazırlandı.

Saytal’ın, “kasten öldürme” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Serdar Çekiç’in ablası Aslı Çekiç Akyar, 28 Nisan saat 13:30’da Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesinde Independent Türkçe’ye açıklamalarda bulundu.

“Mermisi bitmese beni de öldürecekti, bu neyin kini?”

Hasan Saytal’ın “tasarlayarak adam öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep eden Akyar, Saytal’ın mermisi bitmese kendisini de öldüreceğini söyledi. 

"Katil, ifadesinde kardeşimi takip ettiğini belirtiyor" diyen abla Akyar, şunları kaydetti: 

"Bu da tasarlayarak öldürdüğünü gösteriyor. Bir anlık öfke değil! Arabayla TEM otoyolundan İstoç istikametine giderken, bu motosikletli önümüze çıktı. El işaretleri yaptı. Sonra 3 kilometre boyunca bizi takip etti. ‘Serdar’ım gidelim, uymayalım’ dedim. Motosiklet önümüze kırdı, kırmasa biz yolumuza bakıyorduk. Adam motosikletle önümüze düştüğü için arabadan çıktı Serdar, adama bir şey oldu mu diye bakıp, yardım etmek için. Biz arabadan indik, adamın iyi olduğunu gördük, Serdar’ı tekrar arabaya götürecektim, iki erkek, kavga etmesinler diye. 2 el ateş ön kaputa geldi. Ben adamın üstüne doğru gittim, Serdar’a doğru ateş etmeye başladı. Yalvardım. Arkadan dolandı, arkadan ateş etti. Benim kollarımı tuttu, parmak izleri 15 gün gitmedi, öyle sıkmış ki, raporda var. Arabanın etrafında 2 kez tur attı. Arabanın camları kapalıydı. 2 kere tetiğe bastı, sesini duydum ama mermisi bitmişti. Kaçmaya çalıştı. Havalimanı sivil polisi tesadüfen oradan geçerken, olay olduğunu görüp katili aldılar. O sırada bile hala bana parmak sallıyordu. Mermisi bitmese kardeşimin ardından beni de öldürecekti, bu neyin kini?

Kardeşinin 8 ve 11 yaşlarındaki iki evladının yetim, eşinin ise dul kaldığını söyleyen Aslı Çekiç Akyar, “3 aile darmadağın oldu, katil bir sürü hayatı çaldı” dedi.

Cezaların caydırıcı olması gerektiğini söyleyen Akyar, “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilsin ki, bir daha birileri silahlarına sarılmadan önce düşünsün. Başkaları da kardeşini, evladını kaybetmesin. Müebbet korkusuyla ‘Benim de sonum müebbet hapis olur’ diyerek vazgeçsin, başka canlar yanmasın. Katil ağırlaştırılmış müebbet alırsa, işte o zaman ‘Adalet yerini buldu’ diyeceğim” ifadelerini kullandı.

 

Serdar Çekiç tekli foto. Aslı Çekiç Akyar..jpg
Bir "trafik magandası" tarafından öldürülen 37 yaşındaki Serdar Çekiç, iki çocuk babasıydı / Fotoğraf: Aslı Çekiç Akyar

 

“Serdar’ın kabrine gidemiyorum”

“Kardeşim gözümün önünde, bir hiç uğruna öldürüldü. Kendinizi bir dakikalığına benim yerime koyun” diyen Akyar, aylardır kardeşinin kabrine gidecek gücü kendisinde bulamadığını anlattı.

“'Katil hak ettiği cezayı aldı' demek istiyorum”

Röportaj sırasında gözyaşlarını tutmayan Aslı Çekiç Akyar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Canımdan çok sevdiğim, iki çocuk babası kardeşim, trafikte gözümün önünde 13 el ateş edilerek öldürüldü! Ben aylardır Serdar’ın kabrine gidemiyorum. 28 Nisan’da mahkemeden çıkar çıkmaz kabrine gitmek, ‘Kardeşim adalet yerini buldu’ diye seslenmek, ‘Katil hakettiği cezayı aldı’ demek istiyorum.

 

Aslı Çekiç Akyar ve Lale Elmacıoğlu. Independent Türkçe.jpeg
Aslı Çekiç Akyar, Independent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu'nun sorularını yanıtladı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Silah vatandaşta değil, vatanı koruyanlarda olur; peynir, ekmek gibi silah satılmasın”

Serdar Çekiç’in ablası Aslı Akyar, bireysel silahlanmaya karşı yasanın bir an önce çıkarılmasını talep etti:

Silah vatandaşta değil, vatanı koruyanlarda olur. Ruhsatsız silaha karşı daha ağır cezalar verilmezse, caydırıcı olmaz. Katilin silahı olmasaydı kardeşimi vuramazdı. Daha caydırıcı cezalar verilsin ve bu karar emsal olsun istiyorum. Kardeşim bir ailenin tek umudu, iki çocuk babasıydı… Bunun ceza indirimi olamaz. Bireysel silahlanmaya hayır. Silahlar artık kolay temin edilmesin. İnternetten bir tıkla, peynir, ekmek gibi silah satılıyor. Aileler de çocukları silaha alıştırmasın.

 

Aslı Çekiç Akyar ve Serdar Çekiç. Aslı Çekiç Akyar..jpg
Beşiktaş taraftarı olan Aslı Çekiç Akyar ve Serdar Çekiç, takımlarının kendi sahasında oynadığı karşılaşmaları kaçırmıyordu / Fotoğraf: Aslı Çekiç Akyar

 

“Tüm partiler birlik olsun, başka evlatlar katledilmesin”

Bireysel silahsızlanma yasasının çıkarılması için toplumun tüm kesimlerinin el ele vermesi gerektiğini belirten Akyar, “Bu siyaset üstü bir olay, tüm partiler birlik olsun, başka evlatlar katledilmesin” ifadelerini kullandı.

Kardeşim, sabah çocuklarını öperek evden çıkıyor ve bir daha dönemiyor. Bir trafik magandası onu öldürüyor. Başka çocuklar yetim kalmasın, başka anne babaların gözü yaşlı olmasın. Başka Serdarlar ölmesin. Sizin çocuklarınız, kardeşleriniz yaşasın. Trafikte biri silahını çekip başka masum canları öldürmesin. Herkesten destek bekliyorum, hep birlikte ‘Bireysel silahlanmaya hayır’ diyelim, birlik olalım.

“Hayatımda ilk kez silah gördüm ve o silahla kardeşim öldürüldü”

Hayatında ilk kez silah gördüğünü ve o silahla kardeşinin öldürüldüğünü anlatan Aslı Akyar, dizilerde silah kullanılmasına ve şiddet sahnelerine yer verilmesine de tepkili.

Akyar, “Çocuklar da izliyor, oyuncak silah bile kullanılmasın” dedi.

Çekiç’i öldüren Saytal: Biz Karadenizliyiz, bizde silah olur

Hasan Saytal’ın ifadesinde “Ben Karadenizliyim, bizde silah olur” demesine de tepki gösteren Akyar, “Her Karadenizli, silah taşıyıp, karşısındakini vurmuyor. Karadenizlileri karalayamazsın” dedi.

 

Hasan Saytal  Twitter _Arzu_Sahin_ .jpg
Serdar Çekiç'i 13 el ateş ederek öldüren Hasan Saytal, öldürme kastının olmadığını öne sürdü / Fotoğraf: Twitter _Arzu_Sahin_ 

 

Duruşma 28 Nisan’da görülecek

Son olarak kardeşinin adına çocuklar için bir yardım kampanyası yürütmek istediğini anlatan Akyar, “Kardeşim sadece kendi çocuklarına değil, başkalarınınkine de aşık bir babaydı. Oyuncak firmasında çalıştığından oyuncak dağıtırdı ihtiyaç sahiplerine. Çok iyi bir insandı. Ne diyebilirim ki? Serdar’ın bir tane somurtkan fotoğrafını göremezsiniz. Koyu bir Beşiktaş taraftarıydı. Beraber maçlara giderdik. Kimseye kötülüğü dokunmazdı. Adalet yerini bulsun” sözleriyle 28 Nisan’a görülecek duruşmada destek istedi.

 

Serdar Çekiç. Aslı Çekiç Akyar. jpg
Serdar Çekiç / Fotoğraf: Aslı Çekiç Akyar

 

13 el ateş etti, “Öldürme kastım yoktu” dedi

Tem Otoyolu’nun İSTOÇ mevkiinde 3 Temmuz’da meydana gelen olayda, motosikletiyle Edirne istikametine doğru seyir halinde olan Hasan Saytal ile otomobil sürücüsü Serdar Çekiç arasında yol verme nedeniyle tartışma çıkmış, Saytal, Çekiç’e 13 el ateş etmişti.

37 yaşındaki Serdar Çekiç, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirirken, Hasan Saytal gözaltına alınmıştı.

Saytal ifadesinde Serdar Çekiç’in kendisini arabayla ezeceğini düşünerek can korkusu yaşadığını ileri sürmüş, “Öldürme kastım yoktu. Yaşananlardan pişmanım, kendimde olsaydım havaya ateş ederdim asla ona ateş etmezdim” demişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU