HDP’nin 4. Olağan Kongresi’nde Buldan yeniden seçildi, Temelli görevi Sancar’a devretti

HDP 4. Olağan Kongresi’nde Pervin Buldan yeniden eş genel başkan seçilirken, Sezai Temelli koltuğunu Mithat Sancar’a devretti. Kongrede parti meclisinde de önemli değişiklikler yapıldı

Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 4. Olağan Kongresi,  Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongrede, eş genel başkanlığa Mithat Sancar ve Pervin Buldan seçilirken, yetkili kurullarda büyük değişikliğe gidildi.

1018 delegenin katıldığı kongrede HDP’nin yeni eş genel başkanlarının yanı sıra partinin yönetim organları belirlendi. Tamamen dolan kongre salonuna giremeyen partililer salon dışında kurulan ekranlardan kongreyi takip etti.

28 ülkeden konukların katıldığı kongreyi CHP, TİP, Gelecek Partisi, EMEP ve Sol Parti’den katılımcılar da takip etti. Divan eş başkanı" Tulay Hatımoğulları Oruç, kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin ile çok sayıda siyasi parti ile STK temsilcisinin katıldığını, eski bakanlardan Ali Babacan'ın mesajının da ellerine ulaştığını söyledi.

1.jpg
Fotoğraf: AA

 

‘Nemrut’un partisi daha şimdiden üç parçaya bölündü…’

HDP’nin tutuklu bulunan eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın kongreye gönderdiği mesaj Divan Başkanı Mehmet Rüştü Tiryaki tarafından okundu. Demirtaş ve Yüksekdağ mesajında şu ifadeler kullanıldı:

Biliyoruz, yolculuk çok çetin geçti, gemimiz ağır darbeler aldı. Kaptanlarımız tutuklandı, deneyimli mürettebatımızla birlikte. Ama bilmezler ki her bir yolcusu birbirinden dirençli, her biri birbirinden kuvvetli bu geminin ne kaptan köşkü boş kaldı ne de makine dairesi. Milyonları durdurmaya gücü yetmeyen Nemrut’un partisi daha şimdiden üç parçaya bölündü ama Nuh’un gemisi dimdik ayakta yek vücut bir şekilde menziline süzülüyor kararlılıkla. Bu gemiyi inşa edene de yürütene de aşk olsun. Bu uğurda toprağa düşene de esir düşene de selam olsun. Bu gemi limana varacak demiştik, evvel Allah sözümüz söz olsun. Şimdi hedef halkın iktidarını kurmaktır artık, hepimizin yolu açık olsun.

20200223_2_40993184_52427832.jpg
Fotoğraf: AA

 

Babacan’ın mesajı okunmadı

AK Parti’den istifa ederek yeni parti hazırlıklarını sürdüren eski bakan Ali Babacan da kongreye mesaj gönderdi. Babacan, salonda okunmayan mesajında, “HDP’nin 4. Olağan Büyük Kongresi’ne davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesile ile selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

20200223_2_40990378_52421416.jpg
Fotoğraf: AA

 

‘Sizlerin sayesinde Heval Sezai oldum’

2018 yılında görevi Demirtaş’tan devralan Sezai Temelli de görevi Mithat Sancar’a devretti. Temelli, eş başkan sıfatıyla yaptığı son konuşmada “İki yıl önce AKP-MHP ittifakı tarafından çöktürülmek istenen bir HDP vardı. Şimdi sizler sayesinde dimdik ayakta, seçenek yaratan bir HDP var. İki yıl önce başladığımız yolda ben, Sezai Temelli’ydim. Sonra sizler sayesinde Heval Sezai oldum. Bu gözler kapanana kadar bu onurlu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğim. Buna hiç kimse engel olamayacak” dedi 

20200223_2_40993184_52427828.jpg
Fotoğraf: AA

 

‘Barış için kilometrelerce gitmeye hazırız’

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar da konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Barış için kim bir milim adım atıyorsa biz kilometrelerce gitmeye hazırız. Bu barışı kuracağız. Ama kurarken tüm toplumla müzakere edeceğiz. Müzakerenin adresi bizatihi toplumun kendisidir. Barışı toplumla müzakere edeceğiz ve birlikte kuracağız. Bu barışın güvencesini iktidarlara, şahıslara bırakmayacağız. Bu barışın güvencesini halkta arayacağız. Barışın güvencesi elbette halk olacak. Peki hakemimiz kim olacak? Bütün ülke hakem olacak. Dünya vicdanı hakem olacak, biz varız biz bu çağrıyı yapıyoruz, şimdi yapıyoruz, bundan sonra her fırsatta yapmaya devam edeceğiz

20200223_2_40990378_52421419.jpg
Fotoğraf: AA

 

‘Karşılarında Gezi’yle Cizre’nin ittifakı var’

Kongrede, Eş Genel Başkanlık görevine yeniden seçilen Pervin Buldan, “iktidarın yenilmesi için tüm siyasi partilerin ittifak kurması gerektiğini” söyledi. Buldan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Mesele Kürtler olduğunda, mesele muhalifler, demokratlar olduğunda iktidarıyla, hukuk dışı yapılarıyla bütün bu güçler bir araya gelmekte ve adeta tek devlete dönüşmektedir.

Ama şunu da göremiyorlar. Karşılarında ezilen halkların ittifakı vardır. Gezi’yle Cizre’nin ittifakı vardır. İstanbul’la Diyarbakır’ın, İzmir’le Hakkâri’nin ittifakı vardır. Rojava halklarıyla ezilen Türkiye halklarının ittifakı vardır. Kızılırmakla Dicle’nin ittifakı vardır.

Munzur’la Meriç’in ittifakı vardır. İşte bundan korktukları için talan düzenlerini hukuksuzlukla, sindirmeyle ve yalanla ayakta tutmaya çalışıyorlar. Ülkeyi öyle bir karanlığın içine çektiler ki, battıkça batıyorlar. Sınırın bu tarafından insanlar açlıktan, yoksulluktan intihar ederken, sınırın diğer tarafında ise yoksul halkın çocukları savaşta birer birer can veriyor. İşte bunların halka reva gördükleri düzen budur: İşsizliktir, açlıktır, yoksulluktur, ölümdür. Herkes bu karanlıktan biran önce çıkmak istemektedir. İşte bunun için ısrarla demokrasi ittifakını savunuyoruz, örgütlüyoruz, büyütüyoruz. Demokrasi ittifakı dünden bugüne tüm ezilenlerin, ötekileştirilenlerin ittifakıdır. Değişim isteyenlerin ittifakıdır. Hakkari’yle Edirne’nin buluşmasıdır.

PM’de büyük değişiklik

HDP’de parti tüzüğünde yer alan “İki dönemden fazla üst üste yetkili kurullarda yer alınmaz” hükmü kapsamında, partinin yetkili kurullarında büyük değişiklikler yaşandı. İki dönem kuralına takılmayan mevcut PM üyelerinin de yarısından fazlası liste dışı kalırken, önceki kongrede “eş başkanlık” görevinden ayrılan Selahattin Demirdaş, dünkü kongrede de PM’ye girmedi. PM’de dün “eş başkanlık” görevini bırakan Sezai Temelli’nin de yer alması dikkati çekti. PM’ye girmeyenler arasına Hişyar Özsoy, Günay Kubilay gibi isimler de yer aldı. HDP’de PM’ye giren çok sayıdaki yeni isimin arasında Nuray Türkmen ve Veli Saçılık da bulunuyor. 

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU