NYT'nin araştırması: Biden, "Mandela'yı ziyaret etmek isterken tutuklandığını" uydurdu mu?

Biden, Iowa ve New Hampshire ön seçimlerindeki zayıf performansının ardından Güney Karolina’da Afrika kökenli Amerikalıların desteğini korumak için büyük oynuyor

Biden'ın Mandela'yı görmek isterken tutuklandığı iddiasını doğrulayacak hiçbir delil bulunamadı (AP)

Yaklaşık 40 yıl önce Güney Afrika’da Nelson Mandela’yı hapiste ziyaret etmek isterken tutuklandığını iddia eden Joe Biden, yeni bir incelemeyle karşı karşıya bulunuyor.

Demokratların ön seçimlerinde dikkat çekici bir geri dönüş için çabalayan eski ABD Başkan Yardımcısı Biden, son iki hafta içinde seçim kampanyası gezilerinde 1977’de Güney Afrika’yı Delaware Senatörü olarak ziyareti sırasında tutuklandığını ileri sürmüştü.

Biden geçen hafta Güney Karolina’da yaptığı konuşmada, “30 yıl önce bugün, Nelson Mandela hapisten çıkıp apartheid (ırk ayrımı) tartışmalarına girdi (...) Onunla tanışmaktan büyük onur duydum. Onu Robbens Adası'nda görmeye çalışırken Birleşmiş Milletler (BM) büyükelçimizle birlikte Soweto sokaklarında tutuklanmaktan büyük onur duydum” demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne var ki New York Times'ın o döneme ait haberler ve eldeki kanıtlara dair yaptığı inceleme sonucu söz konusu tarihe ait mevcut haberlerde böyle bir tutuklanmadan hiç bahsedilmemiş olması Biden’ın hikayesine dair şüphe uyandırdı.

Dahası, Güney Afrika’nın tutuklama kayıtlarına kolayca erişim sağlanamazken, ABD’nin eski BM büyükelçisi de Biden’ın öyküsünü güvenilir bulmadığını söyledi.

ABD’nin 1977’den 1979’a kadar BM büyükelçisi olarak görev yapan Andrew Young, gazeteye yaptığı açıklamada, “Hayır, ben hiçbir zaman tutuklanmadım ve onun da tutuklandığını sanmıyorum” dedi.

Demokratların başkan aday adaylarından Mike Bloomberg’i destekleyen Young, ABD Kongresi'nin bir üyesinin o dönemde tutuklandığına inanmakta zorlandığını belirtti.

Young, “Yani, Washington’da insanlar tutuklanıyordu (...) Kongre üyelerinin Güney Afrika’da tutuklandığı bir durum olduğunuysa hiç sanmıyorum” ifadesini kullandı.

İddialar, Biden’ın ön seçim takviminde ilk iki sırada oy veren ve beyazların çoğunlukta olduğu Iowa ve New Hampshire’daki kötü performansının ardından Demokratların 2020 ön seçimlerindeki siyasi talihini tersine çevirmeyi umduğu sırada geldi.

 

 

Biden ve kampanya ekibi, onu zafere ulaştıracak yolun, Afrika kökenli Amerikalı seçmenlerin yüksek desteğine sahip olduğu görülen Güney Karolina’da güçlü olduklarını göstermekten geçtiğinde ısrar ediyor. Biden cumartesi günü ön seçimlerin yapıldığı Nevada’da yarışı en azından ikinci sırada bitirmeyi umuyordu.

Bu desteği güçlendirmek için Biden genellikle kendi öyküsünü, siyahilerin gittiği kilisede yetiştirildiği iddiası da dahil olmak üzere siyahi Amerikalıların yaşadığı deneyimlere yakınlaştırdığı hikayelere dayandırıyor.

Apartheid karşıtı devrimci Mandela, 2013’te yaşamını yitirdi. Mandela, Güney Afrika’nın demokratik yolla seçilmiş ilk devlet başkanı ve ülkenin ilk siyahi lideriydi.

İlk kez 1962’de tutuklanan Mandela, 1990’da serbest kalıncaya kadar onlarca yılda birçok hapishanede yatmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU