Yeni vergi affı mı geliyor?

2019 verilerine göre her 4 kurumdan 1’i vergisini ödemedi. Ekonomik durgunluk nedeniyle vergi tahsilatlarının azaldığını ve bütçe açığının arttığını söyleyen vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl’e göre son 18 yıldaki 10. vergi affı gerçekleşebilir

Vergi affının yapılacağı iddiaları bir süredir gündemde.

Ekonomik durgunluk sebebiyle vergi tahsilatlarının azaldığı ve bütçe açığının arttığı belirtilerek, hükümetin yeni kaynak yaratmak için vergi affı yolunu seçebileceği gidilebileceği konuşuluyor.

Sözcü gazetesine konuşan Vergi uzmanı ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ozan Bingöl de benzer görüşte.

Bingöl, bu yıl Türkiye'nin 36'ncı, AK Parti iktidarının ise 10'uncu vergi affının gerçekleştirilebileceğini öne sürüyor.

"Vergi tahsilatı düşük, bütçe açığı malum. O yüzden yeni kaynak lazım"

1924 yılından bu yana toplam 35 kez vergi affı getirildiğini ve bu afların 9’unun son 18 yılda uygulamaya konulduğunu hatırlatan Dr. Ozan Bingöl, “İktidarın 10’uncu vergi affı kapıda. İhtiyaç akçesi, imar affı, bedelli askerlik bu yıl yok. Vergi tahsilatı düşük, bütçe açığı malum.

O yüzden yeni kaynak lazım” ifadelerini kullandı.

 

Ozan Bingöl
Ozan Bingöl / Fotoğraf: Twitter /@ozanbingoll

 

2019 yılının "rekor bütçe açıklarıyla" kapandığını belirten Ozan Bingöl, bu yıl bütçe performansının olumlu başlamasına rağmen, geçen yıldan gelen açığın, artan faiz yükü, jeopolitik riskler ve sınır ötesi operasyonlarla, bütçenin kaynak ihtiyacını artıracağını savundu.

"Vergi afları bazen ekonomik, bazen mali, bazen idari ve teknik ve çoğu zaman da siyasi nedenlerle af kanunları karşımıza çıkıyor” diyen Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

2019 yılındaki Merkez Bankası ihtiyat akçesi, imar affı, bedelli askerlik gibi tek seferlik pek çok gelir bu yıl yok. Tahsilat oranlarındaki düşüşle birlikte artan alacakların tasfiye edilme ihtiyacı da ortada.

 

 

 

Her dört kurumdan biri vergisini ödememiş

Geçen yıl Kurumlar Vergisi'nde tahsilat/tahakkuk oranının yüzde 76'ya düştüğünü hatırlatan Ozan Bingöl, bu rakamın her dört kurumdan birinin vergisini ödemediğine işaret ettiğini belirtti.

Bingöl, "KDV'de tahsilat/tahakkuk oranı ise yüzde 40. Veraset ve İntikal Vergisi'nde bile tahsilat/tahakkuk oranı yüzde 52. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde ise yüzde 69" dedi.

 

Independent Türkçe, Sözcü

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU