Nevada’da da zafer ilan eden Sanders, halkı Trump’ın "yalanlarına" karşı birleşmeye çağırdı

Vermont Senatörü Sanders, adayların belirlendiği ilk üç eyalette yapılan ön seçimleri kazandı

Demokrat Senatör Bernie Sanders, zafer konuşmasında ABD Başkanı Trump'a yüklendi (AFP)

Bernie Sanders, Demokratların Nevada’da yapılan ön seçiminden zaferle çıkışını kutlarken, asıl seçim rakibi olarak Donald Trump’a gözünü dikti.

Sanders, Gümüş Eyalet olarak anılan Nevada’daki ön seçimleri kazandığının açıklanmasından kısa süre sonra Teksas eyaletinin San Antonio kasabasındaki mitinginde, sağlık reformlarından iklim değişikliğiyle mücadeleye ve silahların kontrol altına alınmasında daha etkili önlemlerin uygulanmasına kadar bir dizi konuya değindiği coşkulu bir zafer konuşması yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kavgada doğrudan ABD Başkanı ve ötesindekileri hedef alan Sanders, yozlaşmış bir politikacı diye nitelendirdiği Trump’ı Oval Ofis’te yalan söyleme eğilimi olduğu gerekçesiyle yerden yere vurdu.

Sanders, “Amerikan halkı açgözlülük, yolsuzluk ve yalanlara dayanan bir yönetimden bıkmış usanmış durumda. Onlar ekonomik adalet, sosyal adalet, ırksal adalet ve çevresel adalet ilkelerine dayalı bir yönetim görmek istiyor” dedi.

Ardından Sanders önlerindeki mücadelenin, ülke çapında birlik ve beraberliğin yanı sıra dönüşümü sağlamak olduğunu ifade etti.

Senatör, “Bu meselede hep beraber olduğumuzu bilelim. Benim ailem sizin ailenize değer vermeli. Sizin aileniz de benim aileme değer vermeli. Kardeşlerim, eğer birlikte olursak Trump’ı yenilgiye uğratmakla kalmayacağız, yalnızca seçim kampanyalarına katkı sunan zenginlere değil hepimize çalışan bir ülke ve ekonomi yaratacağız” ifadesini kullandı.

 

 

Sanders, Batı’daki ilk ön seçim bölgesi olan Gümüş Eyalet Nevada’dan erkenden, daha partili seçmenlerin toplanmaya başlamasından önce ayrılmıştı.

Nihai sonuçlar için sayımlar gece boyunca yavaş ilerlese de Sanders’ın kazandığı hemen belli oldu. Sanders’ın muhtemelen en yakın rakibinden iki kat fazla oy alacağı görülüyor.

İlk üç eyalet adaylığı elde etmek için gereken delegelerin sadece küçük bir bölümünü oluşturuyor, dolayısıyla Sanders’ın bu erken ivmeyi zafere taşıyıp taşıyamayacağı sonradan belli olacak.

Trump ise sosyal medyada zevkle seyrettiği sonuçları, önde gelen aday adayları arasındaki gerginliği körüklemek için kullandı.

ABD Başkanı, “Çılgın Bernie, Büyük Nevada Eyaleti'nde iyi iş çıkarmış görülüyor. Biden ve geri kalanlarsa cılız kalıyor (...) Tebrikler Bernie ve bunu senden almalarına izin verme!” diye tweet attı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU