Koronavirüs İran’a sıçradı, Türkiye de sınırlarını kapattı

İran’da 8 kişinin koronavirüs salgını nedeni ile ölmesi üzerine Irak, Pakistan ve Türkmenistan’dan sonra, Türkiye de İran’la sınırlarını kapattı. Kuveyt ve Suudi Arabistan ise İran'a uçuşları durdurdu

Fotoğraf: Ruters

Çin’de patlak veren ve kısa sürede dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs Türkiye’nin de kapısına dayandı. Komşu ülke İran’a sıçrayan salgın 8 kişinin ölümüne neden oldu. 47 kişide daha virüs tespit edildiği açıklandı.

Ölüm vakalarının 6’sının virüsün ana merkezi Kum kentinde, birinin Mazendaran iline bağlı Tonekabon ve bir kişinin de Merkezi iline bağlı Arak kenti yerlisi olduğu ifade edildi. Ülkede virüs şu ana kadar 5 ile yayılmış durumda

Salgın nedeniyle Kum, Tahran, Elburz, Merkezi, Gilan, Hamedan, Kazvin, Golistan, Mazenderan, Hamedan, Erdebil ve Zencan eyaletlerinde tüm okullar ve dini eğitim merkezleri hafta sonuna kadar tatil ilan edildi.

Tatil kararının uzatılabileceği belirtilirken ülkedeki tüm spor müsabakaları 10 güne kadar ertelendi, tüm sanatsal faaliyetler de iptal edildi. Şii hacıların Irak'a yapacağı hac ziyaretleri de askıya alındı.

Ülkede ilk kez çarşamba günü tespit edilen virüsün Kum kentinde bir güneş enerjisi santralinin yapımında çalışan Çinli işçiler tarafından İran'a taşındığı sanılıyor.

ınak ap.jpg
Irak, İran'dan gelen vatandaşlarını karantina altına alıyor / Fotoğraf: AP

 

Komşu ülkeler alarm durumunda

İran’da salgının görülmesi üzerine, komşu ülkeler de hastalığa karşı önlemlerini arttırdı. Irak, İran vatandaşlarına vize vermeyi durdurdu. İran uçuşlarını da askıya alan Irak, İran’dan gelecek vatandaşlarını da 14 gün karantina altına alacağını açıkladı.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Adil Abdulmehdi,  koronavirüsün ülkeye sıçramasının önüne geçilmesi için ilgili bakanlarla bir toplantı gerçekleştirdi.

Abdulmehdi'nin, "İran vatandaşlarının hiçbir sınır kapısından Irak'a girişine izin verilmemesi" yönünde aldığı kararın süresini uzattığı kaydedilen açıklamada, giriş yasağının ne kadar uzatıldığına ilişkin bilgi verilmedi.

Pakistan ve Türkmenistan da İran'la sınır geçişlerini durdurma kararı aldı. 

İran’a tüm uçuşları durduran Kuveyt de vatandaşlarını İran’dan çıkartmak için özel seferler düzenlemeye başladı.

Kuveyt Sivil Havacılık Genel Müdürü Abdulaziz el-Fevzan, İran'daki vatandaşlarını tahliye için tahsis edilen 5 uçaktan ilkinin 130 yolcuyla birlikte ülkeye döndüğünü söyledi.

Suudi Arabistan da vatandaşlarının İran'a seyahat etmesini yasakladı. İran'da bulunan tüm Suudi vatandaşlarının da virüsün kuluçka süresi olan 14 günü geçirdikten sonra geri dönmesine izin veriliyor.

20200221_2_40963268_52368510.jpg
Fotoğraf: AA

 

Türkiye sınırı açık

Van’da 3 İran’dan geldiği belirtilen 5 hastanın koronavirüs şüphesi ile gözlem altına alınmasının ardından Türkiye’de de salgınla ilgili endişe arttı. Sosyal medyada birçok kullanıcı İran’a açılan sınır kapılarının kapatılmasını, uçuşların durdurulmasını istedi.

Öğleden sonra İçişleri Bakanlığı Türkiye-İran sınırının tek taraflı kapatıldığını duyurdu. Bilim Kurulu toplantısından sonra kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni önlemleri anlattı. 

İran’da 8 kişinin ölmesi 47 kişinin hastalığa yakalanması üzerine tedbirlerin arttırıldığını belirten Koca, “Her ihtimal masaya yatırıldı. Tüm kuruluşlarımızla görüşmeler gerçekleştirildi. İran Sağlık Bakanı ile görüştüm. Cumhurbaşkanımız da konuyu çok yakından takip etmekteler. Bilim Kurulumuzun önerdiği alınması gereken tüm tedbirleri alınması talimatını verdiler” dedi

Koca, “İran'daki tablonun giderek artış göstermesi nedeniyle, komşumuzla sınırlarımızı geçici olarak kapatma kararı aldık” ifadesini kullandı.

Dışişleri, Milli Savunma, İçişleri, Ulaştırma ve Ticaret bakanlıkları ile koordineli çalıştıklarını belirten Koca şu şöyle konuştu:

İran'dan ülkemize yapılacak kara ve demiryolu geçişleri, bugün saat 17.00 itibariyle geçici olarak durduruldu. Tüm uluslararası uçuşlar ise, tek taraflı ve geçici olarak durduruldu. Yani İran'dan  Türkiye'ye gelişler durdurulmuş oldu. Türkiye'den İran'a gidişler ise devam ediyor olacak. 

Kararın Bilim Kurulu’nun tavsiyesi üzerine alındığını aktaran Koca, “Kara ve demiryolu geçişleri bugün saat 17 itibarıyla geçici olarak durduruldu. Tüm uluslararası uçuşlar ise 20.00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durdurulmuştur” dedi.

 

 

 

 

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU