Deprem için oturma eylemi yapan Avcılar Belediye Başkanı: Bakan bey telefonlarıma çıkmıyor, imar planları İBB'de bekliyor

Karar gazetesine konuşan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, 26 Eylül'deki Silivri depreminde en fazla hasarı gören ilçesi ile ilgili somut adım atılmadığından yakındı 

Fotoğraf: AA

İstanbul'un Silivri ilçesinde 26 Eylül'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası en fazla etkilenen yerlerden biri Avcılar oldu. 

Aradan 5 ay geçmesine rağmen gerekli önlemler ile ilgili somut adım atılmaması tartışılıyor. 

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, 19 Ekim 2019'da depreme dayanıksız ve hasarlı bina sorununu aşmak için bir plan notu değişikliği hazırladı.l

Söz konusu değişiklik  Avcılar Belediye Meclisi’nden AK Parti ve CHP’nin oy birliğiyle geçti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi.

Önce imar planı notu İBB İmar Komisyonu’nda hazırlanıp sonra İBB Meclisi’ne sunulacak onaylandığı takdirde yaklaşık 60 bin daire, 2 bine yakın bina için acil dönüşüm başlatılacaktı. Ancak şimdiye kadar Avcılar için hayati önemde olan değişiklik İmar Komisyonu’nda hazırlanmadı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar gazetesine konuşan Hançerli,  ilçenin acil olarak dönüşüme ihtiyaç duyduğunu söyleyip, olası büyük İstanbul depremine vurgu yapıyor: 

Beklediğimiz İstanbul merkezli depremin büyüklüğünün ise 7.5 civarı olacağı belirtiliyor. Bu binalar tahmin edilen bu depremi kaldırmaz. Bizim dönüşmesinin gerekli olduğunu döşündüğümüz bağımsız bölüm sayısı ise 50-60 bin civarı. Bu yapıların çoğu Gümüşpala, Ambarlı, Denizköşkler, Cihangir ve Merkez mahallelerinde toplanmış durumda. Bizim acil olarak bu binaları depreme dayanıklı binalarla revize etmemiz gerekiyor. Bunu da bir seferberlik içinde ivedi olarak halletmeliyiz.

Silivri depremi sonrası İBB İmar Komisyonu’na iki talepte bulunduklarını söyleyen Avcılar Belediye Başkanı plan değişikliğinde kimseye rant sağlanmayacağını belirtip şunları söylüyor:

Gündemde olan talep yenilenmeye karar verilen bina sahiplerine aynı oranda iskana izin verilmesi. Burada ya binanın alanı kadar iskan izni verilmiyor ya da bir iki kat eksik yapılmasına izin veriliyor. Bu durumda da bazı mülk sahipleri evsiz kalıyor. Bu binalar kaçak olmadığından kazanılmış hakkın geri verilmesini istiyoruz. İkinci talebimiz ise  yenilenmeye uygun olmayan parsellerin bütünleştirilmesi ve desteklenmesi. (...) Bu taleplerimiz aradan 5 ay geçmesine rağmen ya reddedildi ya da gündeme alınmadı. Ne bizim ne de Avcılar halkının bekleyecek vakti yok. Değişikliğin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Şimdiye kadar ilerleme olmadığı için İBB İmar Komisyonu’nda geçen aydan beri haftada 2 gün oturma eylemi gerçekleştiriyorum. İlerleme sağlanmazsa bu kez Avcılar halkıyla eyleme devam edebiliriz.

"Bakan Kurum'dan randevu alamadım"

Avcılar Balediye Başkanı Turan Hançerli, ilçenin deprem riskine açık durumunu görüşmek ve ilçenin sorunlarını anlatmak için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da kapısını çaldığını ancak kendisine ulaşamadığını belirtiyor:

Silivri depremi’nden sonra Elazığ depreminden önce Avcıların kentsel dönüşüm ile ilgili sorunlarını anlatmak ve beraber bir çözüm bulmak için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u iki kez arayıp randevu talebinde bulundum. Ancak kendisine ulaşamadım. Bakanlıktan başka bir yetkili de randevu telebimle ilgili bana dönüş de sağlamadı. Sayın Bakanla görüşmeyi çok isterim. Kendisinden ilçemiz için destek isteyeceğim.

 

Independent Türkçe, Karar

DAHA FAZLA HABER OKU