İran-Türkiye sınırında 5.9'luk deprem... Van'da 9 kişi hayatını kaybetti

İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde yer alan Khoy şehrinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi, deprem Van'da can kayıplarına neden oldu

İran'da deprem meydana geldi.

Depremin merkezü üssü olarak İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde yer alan Khoy şehri açıklandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye gör saat 08:53'te meydana gelen depremin derinliği 5.22 kilometre.

 

 

Sarsıntı Van'da da hissedildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 9 olduğunu duyurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise sarsıntı sonrası enkaz altında kalanların olduğunu açıkladı. 

Bölgeye AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi.

Van Valisi Bilmez bu açıklamadan iki saat sonra yaptığı açıklamada "An itibariyle enkaz altında kimse bulunmamaktadır" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Kesin hasar tespiti tamamlanıncaya kadar geçici süreyle taşımalı eğitim gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Başkale ilçesi Gelenler mahallesinde hissedilen depremde, kerpiçten yapılan bazı binaların yıkıldığı görüldü.

İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz, İran'da meydana gelen depremin ardından yaptığı açıklamada sarsıntının Elazığ depremiyle bir ilgisi olmadığına işaret etti:

Bu Van’ın doğusunda meydana gelen bir deprem. Elazığ depremiyle bir ilgisi yok. Faylar alakalı değil. Ancak Van civarı 2011 yılında önemli bir deprem yaşamıştı. Doğu Anadolu geçmiş tarihinde hep depremlerle yıkılmış bir bölgedir. Çaldıran fayı, Hasan Timur fayı gibi Türkiye’de başlayıp İran’a doğru uzanan Kuzeybatı Güneydoğu uzanımlı faylar vardır. Bugün olan deprem de büyük olasılıkla Saray faytonu üzerinde olanlardan biridir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın batısında meydana gelen ve Van'da da hissedilen depremle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüştü. 

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen bölgeler ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU