Siirt, Urfa ve Antep'e rakip; Diyarbakır fıstığı geliyor

Güneydoğu’dan dünyaya nam salan Antep, Siirt ve Urfa fıstığına rakip geliyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kurulan komisyon, kentin atıl durumunda bulunan dağlık bölgelerinde fıstık ekimi için çalışma başlattı

Fotoğraf: AA

Tarımın ilk merkezlerinden Diyarbakır toprakları yeni bir ürünle tanışıyor. Güneydoğu’da sadece Siirt, Gaziantep ve Şanlıurfa’da elde edilen fıstık, artık Diyarbakır’da da yetişecek.

Diyarbakırlı çiftçiler, fıstık fidelerini bu yılın sonuna doğru kentin birçok alanına dikmeye hazırlanıyor.
 

fıstık aa1.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​


Diyarbakır’da toplam 6 milyon 400 bin dönüm arazi var. Bunun 4 milyon 400 bin dönümünde tarımsal ekim yapılıyor. Geriye kalan 2 milyon 100 dönümlük arazi ise atıl durumda.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre kentte 43 bin çiftçi olsa da bunun 36 bini aktif olarak tarlada ürün ekip biçiyor.

Kentin ana ürünü olarak buğday, endüstriyel bitkilerde pamuk ve mısır, hububatta ise nohut ve mercimek olarak sıralanıyor.
 

fıstıkaa.jpg
Fotoğraf: AA


Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), kentin dağlık bölgesinde yer alan arazilerde fıstık ekimi için bir çalışma başlattı.

İlk olarak içerisinde Dicle Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın da yer aldığı bir komisyon kuran DTSO, daha sonra yaptığı toprak analizleri ile bölgenin fıstık ekimine uygunluğunu tespit etti.
 

DTSO'DA FISTIK KOMİSYONU.jpg
DTSO, kurduğu Fıstık Komisyonu ile çalışmalarını başlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe


“Toprak analizi yaptık, en iyi ürün fıstık”

DTSO Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, alternatif ürün çeşitliliğini zenginleştirmek istediklerini ifade ederek, “Bu amaçla başlattığımız çalışmalarda öncelik tercihimiz bademdi. Ancak yapılan tespitlerde bu ürünün çok da uygun olmadığını belirledik. Zeytinle ilgili çalışmamız oldu, iklim elverişli olmadığı için bundan da vazgeçtik. Üçüncü seçeneğimiz fıstıktı. Üniversiteden bilimsel destek alarak yaptığımız çalışmalarda bu ürünün ekilebilirliğine karar verdik” diye konuştu.
 

fıstık aa.jpg
Fotoğraf: AA


Dünyada 1 milyon ton civarında üretilen fstığın, yüzde 30’unu Türkiye'de toplandığını belirten Avşar, "Türkiye’de fıstık ekimi için en uygun yer Güneydoğu’dur. Diyarbakır, fiziki ve arazi yapısı itibariyle Siirt ve Urfa’ya göre fıstık ekimine daha çok uygun. Projenin hayta geçmesiyle Diyarbakır, üretimde Siirt ve Urfa’yı sollar” dedi.
 

erdal avşar3.jpg

Erdal Avşar / Fotoğraf: Independent Türkçe


“7 yıl boyunca çiftçimizi destekleyeceğiz”

Projeye göre kentin 17 ilçesinde ve her bir ilçeden iki köy seçilerek çalışmalara başlanacağını anlatan Erdal Avşar, şöyle devam etti:

Her köyde de minimum 2 çifti ve her bir çiftçiye de 10 dönüm alan için destek verilecek. Bir köyde desteklenecek alan miktarı 20 dönümü geçmeyecek. Bu yılın kasım ayında 1000 dönümlük arazide 70-80 çiftçi ile 7 yıl boyunca, yani ekiminden ürün alana kadar takipçisi olmak kaydıyla bir çalışma başlatacağız. Fide, mühendis desteği ve aşılama süreçlerinde çiftçimize destek olacağız.


“Proje Diyarbakır’a önemli gelir sağlayacaktır”

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da, DTSO’nun öncülük ettiği projenin kent ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını belirtti. 
 

SÜLEYMAN İSKENDEROĞLU2.jpeg
Süleyman İskenderoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Projeye çok önem verdiklerini söyleyen İskenderoğlu fıstığın kente sağlayacağı katkıyı şöyle anlattı:   

Tarıma elverişli olmayan bölgelerde fıstığın ekilmesi ilimize ekonomik açıdan ciddi bir gelir sağlayacaktır. Bu modeli başarırsak diğer bölgelere de örnek olacaktır. Diyarbakır için çok önemli bir projedir. Kentimizin özellikle kuzey ilçelerinin dağ yamaçlarına fıstık ekiminin yapılması çiftçilerimize iyi bir gelir sağlayacaktır.

 

 Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU