Mor ekmek üretti, tanesini 10 liraya satıyor

Buğday ve tam buğday ununa meyve sebzelerin pigmentinden oluşan mormiks tozunu katan bir fırın, mor ekmek üretiyor

Fotoğraf: İHA

Bursa’da bulunan Aksu Ekmek Fırını adlı fırın, İstanbul Üniversitesi Beyin Araştırma Merkezi’nin laboratuarda 7 tane meyve ve sebzenin antosiyaninlerden elde ettiği mormiks karışımıyla mor ekmek üretti. 

Ekşi mayalı ekmek ürettiklerini anlatan Aksu Fırını yöneticisi Tarık Morgül, mor ekmeğe rengini veren karışımın içinde karadut, böğürtlen, vişne, nar, mor soğan ve patlıcanın pigmentleri olduğunu söyledi. 

MOR EKMEK
Fotoğraf: İHA

 

Ekmeğin mor sebze ve meyvelerde bulunan antosiyanin ihtiva ettiğini söyleyen Morgül, “Bir meyve ve sebzenin içinde 1 milyon molekül var, rengini veren pigmentler ise 7 tane. İstanbul Üniversitesi bu 7 pigmenti alarak mormiks tozunu üretiyor. Antosiyaninin insanda damar yolu açma özelliği bulunuyor. Ayrıca şeker hastalığını baskılıyor. Alzaymıra karşı etkisi var, mor ekmek doğru beslenmemizi sağlayan bir ekmek çeşidi” diye konuştu. 

MOR EKMEK
Fotoğraf: İHA

 

400 gram mor ekmeği 10 liraya sattıklarını söyleyen Tarık Morgül, “Bu ekmeğin sahtesini de üretiyorlar. Mor ekmeğin üzerine limon damlattığınızda pembeye dönüyorsa gerçek mor ekmektir" ifadelerini kullandı. 

İHA

DAHA FAZLA HABER OKU