Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İdlib açıklaması: Yol haritamızı belirledik

İzmir'de Kuzey Ege Otoyolu açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin, Macron ve Merkel ile yaptığı görüşmeleri hatırlatarak İdlib için yol haritasının belirlendiğini söyledi. Erdoğan, davete katılmayan Kılıçdaroğlu’na da tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'deki açılışta konuştu / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolu açılış törenine katıldı.

Erdoğan, burada Suriye’deki gerginlik, çatışmaların devam ettiği İdlib için yürütülen çabalar ve darbe söylentileri konusunda açıklamalarda bulundu. 

"Türkiye’nin Suriye ve Libya politikaları ne bir maceradır ne de keyfe kederdir" diyen Erdoğan, "Bunun için ülke ve millet olarak yeni bir İstiklal mücadelesi verdiğimizi söylüyoruz. Ülkemizin çıkarlarıyla diğer ülkelerin çıkarları çatışıyor" 

dae82b2b-df59-48d5-aaef-23512e1bdcdf.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi / Fotoğraf: AA

 

"Masada ve sahada olayların gidişatını değiştirme.." 

Türkiye’nin gücü ve kapasitesinin bağımsız siyaset izlemeye yeterli olduğunu ifade eden Erdoğan, "Gerektiğinde askeri gücümüzü en üst düzeyde kullanıyoruz. Masada ve sahada olayların gidişatını değiştirmek için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Netice almayı başardık. Bugün sıkıntı yaşadığımız noktaları sebebinin geçmişte güçlü duruş sergilenmemesinden kaynaklandığını görüyoruz" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğu Akdeniz’de ABD, İngiltere Fransa var. Sadece Türkiye yok" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. 

Türkiye’nin bölgede varlığını her açıdan hissettirdiğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: 

"Zaten her zaman böyle konuşmuyor mu? Biz orada sondaj gemilerimizle vardık, sismik araştırma gemilerimizde vardık. Bay Kemal sen bunları söylediğin zaman 2 sondaj gemimiz vardı, şimdi 3’üncüyü de aldık, haberin olsun. Doğu Akdeniz’de sadece sismik ve sondaj gemilerimizle değil fırkateyn ve uçaklarımızla oradayız." 

 

"Şehitler tepesi boş kalmayacak" 

"Biz 500 yıl önce oradaydık bugün de oradayız" diyen Erdoğan şunları kaydetti: 

Libya’nın meşru başkanı ve yönetimiyle masaya oturduk imzaları attık. Deniz hukukundan anlamayan uluslararası hukuktan anlamayan bu notada akıl hocaları olmayan, akıl hocası karga olanın akıbeti ne olur? Bunların durumu bu Gayrimeşru Hafter’e karşı biz orada yönetici, kahraman askerlerimiz, Suriye milli ordusundan ekiplerimizle beraber oradayız. Birkaç tane şehidimiz var şunu da söyleyelim ki birkaç şehidin karşılığında da 100’e yakın lejyonerlerden etkisiz hale getirdik. Şehitler tepesi boş kalmayacak.

df7277ae-6260-417b-936b-19a3221c6920.jpg
Erdoğan, açılış törenine katılan kitleye hitap etti / Fotoğraf: AA

 

"Türk’ün ve Türkiye’nin varlığını ortaya koyacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sadece Libya’de deği Gabar’da, Cudi’de, Bestler Deresi’nde olduğunu ifade etti.

TSK’nin yasa dışı olan her oluşumdan hesap sorduğunu bu anlamda büyük temizlik yaptığını vurgulayan Erdoğan, "Mehmetçiğimiz bu işin hesabını soruyor ve terörden de içerde büyük temizliği yaptık. FETÖ terörüyle de mücadeleyi büyük oranda sürdürüyoruz. Bunun için önümüzdeki sorun alanlarının hiçbirinde geri adım atmadan başlattığımız çalışmaları mutlaka sürdürecek ve hedefe ulaşacağız. Pakistan’daydık. Salı günü Azerbaycan’dayız. Tüm coğrafyalarda Türk’ün ve Türkiye’nin varlığını ortaya koyacağız. Her gün yeni tuzaklarla karşılaşıyoruz. Sırf ülkemizi müşkül duruma düşmesi için hukukun çiğnendiği bir dönemden geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Daha sağlam ve kararlı adımlar atacağız" 

Önce Rusya Devlet Başkanı Putin’le ardından, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğünü anımsatan Erdoğan şunları kaydetti: 

"Görüştük ve yol haritamızı belirledik. Masada olduğumuzu her tarafa duyuracağız. Bir ayağı içerde, bir ayağı dışarıdadır. Türkiye Suriye’de Libya’da Akdeniz’de gerçekten kritik bir mücadele verirken bir anda içeride hiçbir dayanağı olmayan tartışmaların başlatıldığını görüyoruz. Küresel güçlerin senaryolarına teslim olmayacağız. Daha sağlam ve kararlı adımlar atacağız"


 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU