Disney, Marvel Sinematik Evreni’ndeki LGBTQ karakterleri sınırlamak istiyor

Disney’de devam eden bir iç çatışma var gibi görünüyor

Marvel Stüdyoları’nın başındaki Kevin Feige’in, Marvel Sinematik Evreni’nde daha fazla açık eşcinsel karakter istediği ama bu planların Disney tarafında frenlendiği belirtiliyor.

Daha önce Marvel’ın She-Hulk dizisi planladığını doğru tahmin eden WGTC’ye göre Disney, çok fazla LGBTQ karakterin, Marvel filmlerinin giderek kârlılaşan Çin pazarında gösterime girme olanağını yok etmesinden korkuyor.

Bu haber Eternals’ın açık eşcinsel bir evli çiftle, Marvel Sinematik Evreni’nin ilk hemcins öpüşme sahnesini içereceği haberinin hemen ardından geldi.

Thor: Love and Thunder’da Tessa Thompson’ın oynayacağı Valkyrie karakterinin de lezbiyen bir ilişkisi olacak olması teyit edilmişken, Eternals duyurusunun Marvel Sinematik Evreni’nin 4. Evre’de daha fazla açık queer karakteri bünyesine dahil edeceğini gösteren bir açılış hamlesi olması planlanıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

We Got This Covered'da yer alan habere göre yapımlardaki belli belirsiz bir LGBTQ temsiliyle sorunu yokmuş gibi görünen Disney, karakterlerin vizyon kurgusunda filmden çıkarılamayacak kadar hikayeye içkin hale gelmesine ayak diriyor.

Örneğin stüdyo, Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi’nde (Rise of Skywalker) gözünüzü kırpsanız kaçıracağınız kısalıktaki hemcins öpüşme sahnesini kamuoyu baskısı sonucu Singapur’da gösterime giren versiyondan kaldırmıştı.

Stüdyonun Karlar Ülkesi II’de (Frozen II) Elsa’yı açık eşcinsel yapmaktan vazgeçmesinin de ardında benzer nedenler olduğu söyleniyor (stüdyo Frozen 3 için bunu yine de yapacak ama serinin son filmi ve animasyon olması farklı pazarlar için seslendirme değişikliği ve sahne kesmeye olanak sağladığından yine tedbirli davranıyor).

Aslında iş eşcinsel haklarına geldiğinde Çin çok sayıda ülkeye kıyasla o kadar da kötü durumda değil. Tabii ki bir tür cennet olduğu savunulamaz ama örneğin 2017 tarihli Güzel ve Çirkin’deki (Beauty and the Beast) kısa eşcinsel sahne konusunda Devlet Radyo Film Televizyon İdaresi pek çok ülkenin aksine sorun çıkarmamıştı.

Öte yandan Çinli LGBTQ aktivistleri bunun “LeFou’nun ana hikayenin bir parçası değil, bir yan karakter olmasından kaynaklandığını, bir filmin aşk ve uyum gibi toplumsal erdemleri öne çıkardıkça sansürlenmeyeceğini” düşünüyor.

Bu durumda Eternals, önde gelen bir gişe rekortmeninin kreatif tercihlerini Çin’de gösterim izni almak için ne kadar esnetebileceğinin turnusol kağıdı işlevini görecek.

Pek çok ülkede derecelendirme kurullarının kararlarının belli olmasının ardından film 6 Kasım 2020’de gösterime girecek.


We Got This Covered

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU