Trump, Modi'yle dini özgürlük konusunu görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump’ın ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yle bu hafta bir araya gelmesi bekleniyor

Daha önce ziyaret sırasında Trump'ı sapanlı maymun polisin koruyacağı belirtilmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yle gerçekleştireceği görüşmede Hindistan’daki dini özgürlük konusunda görüşeceği aktarıldı. 

Modi hükümetinin ülke çapında protestolarla karşılaşması ve Müslümanlara karşı ayrımcılık olarak değerlendirilen vatandaşlık yasasına dair ciddi eleştiriler, Modi’nin yönetiminin ülkenin seküler geleneklerini zayıflattığı yönündeki derin endişelerin ardından gelmişti. 

Hükümet daha önce tutumunu sertleştirerek Keşmir’deki Müslüman çoğunluğa verilen özel statüyü de kaldırmıştı. Onlarca muhalif ve ayrılıkçı tutuklanmış ve iletişim kısıtları getirilmişti. 

Reuters’a konuşan Trump yönetiminin üst düzey yetkililerinden biri pazartesi Hindistan’da gerçekleşmesi beklenen görüşmede demokrasi ve dini özgürlük konularının da ele alınacağını ifade etti. 

İsmi belirtilmeyen yetkili, “Yönetim için hayli önemli dini özgürlük konusu ele alınacak” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Modi’nin Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi’yse, ülkede yaşayan 180 milyon Müslümana karşı ayrımcılık yapıldığına yönelik iddiaları reddediyor. 

Keşmir’de yapılan değişikliklerin ve yeni vatandaşlık yasasının ülkenin iç meselesi olduğunu belirten yönetim, uluslararası eleştirileri kabul etmiyor. Yönetim yakın zamanda Müslümanların çoğunlukta olduğu Türkiye ve Malezya gibi ülkelerin eleştirileriyle karşılaşmıştı. 

Bahsi geçen yetkili, “Başkanın bu konuları ele alacağını ve dünyanın Hindistan’dan demokratik gelenekleri desteklemeye ve dini azınlıklara saygı göstermeye devam etmesini beklediğine işaret edeceğini düşünüyorum” dedi. 

Diğer taraftan Trump da Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelere yönelik seyahat yasağını genişletme hamlesi nedeniyle eleştirilerin hedefindeydi. Hem uluslararası açıdan hem de ülke içinde eleştirilen Trump bu hamlenin terör tehdidine karşı gerekli olduğunu öne sürmüştü.

Reuters’ın aktardığına göre 4 senatör ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya ilettiği notta Modi’nin Keşmir’deki adımlarının ve yeni vatandaşlık yasasının tedirgin edici olduğunu  ve “belli dini azınlıkların haklarını ve devletin seküler karakterini tehdit ettiğini” söylemişti. 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU