İran'da 10 kişide daha koronavirüs tespit edildi, ölü sayısı 5'e yükseldi...DSÖ'den virüsle mücadele için 675 milyon dolarlık yardım çağrısı

İran'da koronavirüs tespit edilen kişi sayısı 28'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü ise, donör ülkelerde koronavirüsle mücadele için uluslararası topluma 675 milyon dolarlık yardım çağrısı yaptı

Fotoğraf: AA

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, ülkede 10 kişide daha koronavirüs olarak bilinen Kovid-19 olarak vakasının tespit edildiğini ve ölü sayısının 5'e çıktığını belirtti. Böylece, ülkedeki koronavirüs vakası sayısı 28 oldu. 

Cihanpur, yeni koronavirüs vakasının tespit edildiği 10 kişiden 8'inin Kum, 2'sinin de başkent Tahran'da olduğunu aktardı.

Dünya Sağlık Örgütü'nden çağrı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, uluslararası topluma çağrı yaparak, koronavirüsle etkin mücadele için 675 milyon dolar yardıma ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

DSÖ'nün Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre Ghebreyesus, bir üre önce virüse yönelik "Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı" yayımladıklarını anımsattı.

Ghebreyesus, virüsün yayıldığı özellikle "sağlık sistemi en zayıf olan ülkelerde" kullanılmak üzere donör ülkelere 675 milyon dolar yardım çağrısı yaptı.

Afrika'da 13 öncelikli ülke belirlediklerini aktaran Ghebreyesus, bu ülkelerin Çin ile doğrudan bağlantısı olduğunu veya buradakilerin Çin'e daha yoğun seyahat ettiklerini kaydetti.

Afrika’da öncelikli olarak belirlenen 6 ülkeye 30 binden fazla kişisel koruyucu ekipman gönderdikleri bilgisini paylaşan Ghebreyesus, gelecek haftalarda da 19 ülkeye virüs ile mücadele kapsamında 60 bin sağlık malzemesi göndermek için hazır olduklarını ifade etti.

Ghebreyesus, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) ile virüsün bölge  ülkelerine gelme olasılığına karşı sıkı bir şekilde hazırlık yaptıklarını belirterek, "En büyük endişemiz Kovid-19'un daha zayıf sağlık sistemleri olan ülkelere yayılma potansiyelinin devam ediyor olması." değerlendirmesinde bulundu.

"İran'daki vaka artışından endişe duyuyoruz"

İran'da 10 kişide daha koronavirüs tespit edilirken hayatını kaybedenlerin sayısının 5'e çıkmasına da değinen Ghebreyesus, "İran İslam Cumhuriyeti'nde vaka artışından özellikle endişe duyuyoruz." yorumunu yaptı.

2 bin 361 kişi öldü

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 salgınında dünya genelinde 2 bin 345'i Çin'de olmak üzere toplam 2 bin 361 kişi yaşamını yitirirken, virüsün bulaştığı kişi sayısı 77 bini geçti. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU