"Nevruz tatili için Van'a gelecek İranlı turistler koronavirüs taşıyabilir. Önlem alınsın"

Adli Bilimci Prof. Dr. Hamit Hancı, İran’da yayılan koronavirüs salgınına dikkati çekerek, nevruzda özellikle Van’ın İranlı turist akınına uğradığını belirtti. Hancı, “Virüsün Türkiye’ye ulaşmaması için dikkatli olunmalı” dedi

Van'daki tarihi yerler her yıl İranlı turistlerin akınına uğruyor / Fotoğraf: AA

Çin’de başlayan koronovirüs, farklı ülkelere de yayılıyor. Son olarak İran’da da 4 kişinin ölümüne neden oldu.

Söz konusu ölümlerin ardından Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı’dan önemli bir uyarı geldi.

İran’da koronavirüs vakalarının arttığına dikkat çeken Hancı sözlerini şöyle sürdürdü:

Van, nevruzda tatil için İranlıların en çok tercih ettiği ilimizdir. Ülkemize katkı sağlıyorlar. Ancak İranlı turistler aracılığıyla salgın Van’a ulaşırsa bütün Türkiye’ye yayılabilir. Çünkü Van bir merkez. Türkiye’nin her yerinden insan oraya gelip gidiyor. Bu nedenle sınır kapısındaki geçişlerde ciddi önlemler alınması ve kontroller yapılması gerekir.

hamid hancı.jpg
Prof.Dr.Hamit Hancı, koronavirüs konusunda önemli uyarılarda bulundu / Fotoğraf: İHA

 

"Koranavirüs, İranlı görevliler aracılığıyla Suriye’ye de yayılabilir"

Hancı’nın uyarısı bundan ibaret değil.

Suriye’de çok sayıda İranlı görevlinin olduğuna dikkat çeken Hancı, salgının bu ülkeye yayılması halinde İdlib’den olası kitlesel güçlerle önce Türkiye’nin içine oradan da Avrupa’ya yayılabileceği uyarısında da bulundu.

“Biyolojik ve Kimyasal Silahlara Karşı Savunma Konseyi kurulsun”

Devletin gerekli önlemleri almaya çalıştığını belirten Hancı, buna karşın biyolojik ve kimyasal saldırılara karşı daha kapsamlı mücadele etmek için devlet görevlilerinin yanısıra üniversitelerden uzmanların da içinde yer alacağı bir “Biyolojik ve Kimyasal Silahlara Karşı Savunma Konseyi” oluşturulmasını önerdi.

"Artık olay basit bir salgın olmayıp biyolojik psikolojik ve ekonomik bir savaş halini aldı" diyen Hancı, bu konseyde yer alacak uzmanların sadece mikrobiyoloji alanından değil halk sağlığı, afet, biyoloji,adli tıp, acil tıp, ekonomi, güvenlik gibi alanlardan da olması gerektiğini kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU