Burçlarımızı yanlış biliyoruz: Bilime göre tarihler uzun zaman önce değişti

Burçların tarihleri “yaklaşık 2 bin yıl önce” doğruydu

Astronomiye göre astrolojinin günümüzde kullandığı burç tarihleri doğru değil (Pixabay)

Çoğu insan astrolojinin bilime dayalı olmadığının farkında olsa da burçlara inananları bir kişinin davranışları ve şansının yıldız işaretlerinden etkilenmediğine inandırmak zor olabilir.

Ama insanlar için belirlediğimiz burçlar doğru dahi olmayabilir çünkü Dünya’nın yalpalaması, burçların tarihlerinin binlerce yıl önceki gibi olmadığı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burçlar aslında yıldızların bir araya gelerek oluşturduğu takımyıldızlara dayanıyordu. Bir kişinin davranışları ve kaderi de doğum esnasında Güneş'in pozisyonundan etkileniyordu.

Fakat Illinois Üniversitesi’nin Urbana-Champaign kampüsünde Astronomi bölümü emeritus profesörü James Kaler’ın The Conversation için yazdığı makalesinde açıkladığı gibi, Dünya’nın dönme ekseninde presesyon denilen bir yalpalama nedeniyle astrolojik işaretler artık burçlarla aynı hizaya gelmiyor.

Kaler’e göre yalpalama, Dünya’nın kendi etrafında dönüşü sırasında ekvatorda kısmen şişmesine neden oluyor. Ayın ve güneşin kütleçekimi daha sonra Dünya’nın yalpalamasına neden olan “esnekliği çekiyor”.

Makalesinde Kaler, “Bu yalpalama, Dünya’nın kendi etrafında döndüğü merkez çizgi olan ekseninin, 25 bin 800 yıl boyunca yavaş bir daire içinde sallanmasına neden oluyor. Bu hareket, burçların Dünya’dan görünüşünü değiştirerek takımyıldızlarının kabaca her bir insan ömrü için bir derece doğuya doğru kaydığını gösteriyor” ifadesini kullandı.

Kaler’ın Wall Street Journal’a yaptığı açıklamadaki gibi, presesyon “kulağa yavaş gibi gelse de” Kuzey Kutbu’nun hemen üzerindeki yıldız olan ve kuzeyi gösteren kutup yıldızını değiştiriyor.

Astronomlar için değişim, her 50 yılda bir yenilenen koordinatları gökyüzünde bir şeyler bulmak için kullanmak anlamına geliyor.

Fakat Dünya’ya ait meselelerde takımyıldızlar aracılığıyla Güneş'in ilk belirtilen geçişini esas kabul eden astrologlar için değişiklik hiçbir zaman düzeltilmedi. Bu da güneşin “burçlarda kaydedilenlerden yaklaşık bir ay sonra” takımyıldızlardan geçtiği anlamına geliyor.

Kaler, “Yaklaşık 2 bin yıl önce burç tarihleri doğruydu. 24 bin yıl sonra yine doğru olacaklar” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU