Savcılık "Yoğun irtibat var", Kavala "Karşılaştık", Barkey "Telefonla hiç görüşmedim" dedi; Emniyet HTS raporu: İletişimleri yok

Osman Kavala, Gezi Parkı davasında beraat ettikten sonra tahliyesini beklerken tekrar gözaltına alınıp tutuklandı ve hapishaneye konuldu

Görsel: Independent Türkçe

Tutuklu bulunduğu Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada beraat eden ve hakkında tahliye kararı verilen Osman Kavala, hapishaneden çıkmadan tekrar gözaltına alınıp tutuklandı.

Tutuklama gerekçesi 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin organizasyonuydu. 

Kavala: Barkey'le tesadüfen karşılaştım

Hapishaneden çıkmadan gözaltına alınan Kavala'yı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk eden savcılık, 15 Temmuz organizasyonuyla suçlanan ve hakkında yakalama kararı olan ABD'li Henry Barkey ile darbe girişiminden 3 gün sonra Karaköy'deki bir lokantada bir araya geldiğini iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kavala, bu iddiaya, tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemede, şu yanıtı verdi:

Toplantılar vesilesiyle bir araya geldiğimizde kahve sohbetlerimiz oldu. Henry J. Barkey ile 18 Temmuz 2016 tarihinde akşam yemeği için gittiğim Karaköy Lokantasında tesadüfen karşılaştım. Ben o akşam kültürel miras konusunda uzman olan Prof. Christina Maranci ve Prof. Scoot Redford ile yemek yiyordum. 15/16 Temmuz tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşen Unesco toplantısında Ani'nin dünya kültür mirası listesinde kabul edilmesi ve Ani ile ilgili uluslararası bir sergi yapılmasını görüştük. Henry J. Barkey lokantaya girdiği zaman kendisiyle selamlaştık. Onu misafirlerimle tanıştırdım ancak kendisi bizimle birlikte oturmadı. Kiminle oturduğunu hatırlamıyorum.

Barkey: Osman'ın en büyük şanssızlığı...

Ayrıca Henry Barkey de DW Türkçe'ye verdiği mülakatta, "Osman Kavala ile bir kez bile telefonda görüşmedim. Osman'ı içeride tutmak için uyduruyorlar. Osman'ın en büyük şanssızlığı benim o gün Karaköy Lokantası'na gitmiş olmam." ifadelerini kullandı.

Savcılığın sevk yazısında, "Yapılan iletişim analizlerinden de anlaşılacağı üzere, darbe girişimi öncesi ve sonrasında yoğun irtibatlarının bulunduğu..." ifadeleri de yer aldı. Kavala, ilk gözaltına alındığı tarih olan 2017 yılının ekim ayında da, Henry Barkey'le irtibatı ve 15 Temmuz'un organizasyonuyla suçlanıyordu. 

2019 yılının ekim ayında ise bu suçlama nedeniyle tahliye olmuş, Gezi Parkı eylemlerinin organizasyonu ve finansmanıyla ilgili davadaki tutukluluğu devam etmişti. Gezi Parkı davasında beraat ettikten sonra tahliyesi beklenirken karşısına yine 15 Temmuz suçlaması ve Barkey'le iletişimde olduğu iddiası çıktı.

Emniyetten rapor

Kavala'nın Barkey ile telefon görüşmesi yapıp yapmadığına ilişkin, Kavala'nın ilk gözaltına alındığı 2017 yılının ekim ayında, emniyet mahkemeye 23 Ekim 2017'de HTS Analiz Raporu gönderdi. 

hts2blur.jpg
Emniyetin 23 Ekim 2017'de mahkemeye gönderdiği HTS raporu / Görsel: Independent Türkçe


Kavala ve Barkey'e ait ikişer telefonda yapılan incelemede, 01/01/2010 - 15/07/2016 arasında herhangi bir iletişim kaydına rastlanmadığı belirtildi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU