Ürdün, Katar Emiri'nin ziyaretini bekliyor: Amman, Körfez krizinin hakemliğini mi üstlenecek?

2017 yılında Körfez anlaşmazlığının başlamasından bu yana Ürdün, kendisini krizden uzaklaştırmaya ve bu konuda tarafsız kalmaya çalışıyor. Ancak bugün ise bu siyasi ve ekonomik anlaşmazlığın uzun vadede en büyük kurbanı olabileceğine inanıyor

Ürdün Kralı Abdullah / Fotoğraf: Reuters

Diplomatik ve siyasi çevreler arasında bu sıralar, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin 24 Şubat’ta Ürdün’ün başkenti Amman’a yapacağı ziyaretin içeriği hakkında hararetli konuşmalar gerçekleşiyor.

Ziyaretin hedeflerinin ayrıntılarına girmek için henüz çok erken. Ancak Independent Arabia, bu ziyaretin öncelikli olarak ekonomi meselesine odaklanacağı bilgisine ulaştı. Doha, yıllardır Amman ile olan ilişkisinin boyutu ve şekli hususunda daha büyük bir atılım ortaya koymaya çalışıyor.

Siyasi manevra

Katar medyası, Doha açısından son derece önemli olan bu ziyaretten büyük bir coşkuyla söz ediyor. Ürdün medya organları ise, ziyaret ve içeriği hususunda sessizliğini koruyor. Ancak gözlemciler, ziyaretin, Katar’dan Ürdün’e ‘ilki ekonomi diğeri siyasi olarak’ iki noktada destek sağladığını ve bunun da Yüzyılın Anlaşması ve sonuçlarını reddeden resmi Ürdün pozisyonuna desteğini temsil ettiğini söylüyor.

Katar, Ürdün ekonomisini canlandırma vaatleri karşılığında Körfez izolasyonunu kırmanın bir yolunu arıyor. Ancak geniş bir kesim, Katar’ın Ürdün ekonomisini destekleme vaatlerinin yeterince ciddi olmadığına ve bu vaatlerin daha çok siyasi bir manevra olduğuna inanıyor.

Ürdün arabuluculuğu

Öte yandan Ürdün diplomatik kaynaklarının Independent Arabia’dan Tarık Dilvani’ye yaptığı açıklamaya göre, Katar Emiri’nin ziyareti sonrasında Amman, yakın bir zamanda ‘uzlaşı ve Körfez anlaşmazlığının sonlanması’ amacıyla arabuluculuk görevi üstlenecek. Kaynaklar, bu arabuluculuğun Katar’ın mı bir talebi olup olmadığını henüz netleştiremedi. Kaynaklara göre Doha, özellikle de Suudi Arabistan ve Katar arasındaki son müzakere turunun bir çıkmaza girmesi sonrasında, Ürdün’ün ‘bu rolü oynayabilme ve Körfez kardeşleri arasındaki anlaşmazlığı sona erdirme’ hususlarında bölgesel ve politik olarak en yetenekli taraf olduğunu düşünüyor.

Ürdün, ‘Filistin meselesine ilişkin tavrını ve kararlılığını’ güçlendirmesi karşılığında Körfez çatışmasını onarmak için uygun fırsatı bekliyor gibi görünüyor. Bu gelişmeyle eş zamanlı olarak Katar, kriz sonrasında Ürdün ile ilişkilerinin seviyesini ve şeklini iyileştirmeye çalışıyor. ‘Doha’nın Amman’daki diplomatik temsil düzeyini artırmak, karşılıklı büyükelçi görevlendirmek, finansal yardımlar ve iş fırsatları şeklinde ekonomik destek sağlamak’ meseleleri de bu iyileştirme girişiminin kapsamında yer alıyor. Amman ise, konu karşısında dengeli bir duruş sergiliyor.

Ziyaret, Katar Emir’inin 2014 yılından bu yana ilk ziyareti olacak. 2017 yılında Körfez ülkeleri ve Mısır’ın Katar ile ilişkilerini koparması sonrasında Amman, Doha ile diplomatik temsil düzeyini azaltmış ve Al-Jazeera televizyon kanalının lisansını iptal etmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

independentarabia.com/node/95461

DAHA FAZLA HABER OKU