Hafter'den Avrupa'ya 'Türkiye' çağrısı

Hafter, "AB, Türkiye üzerinden Trablus'a nakledilen silahların, Suriyeli paralı askerlerin ve Türkiye üzerinden Trablus'a geçen milislerin akışını izleme rolünü oynamalı" dedi

Fotoğraf: Reuters

Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri Halife Hafter, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ülkedeki ateşkesi gözlemlemek amacıyla temas hatlarında devriye gezmelerine itiraz etmediklerini söyledi.

Sputnik’e konuşan Hafter, "AB, Türkiye üzerinden Trablus'a nakledilen silahların, Suriyeli paralı askerlerin ve Türkiye üzerinden Trablus'a geçen milislerin akışını izleme rolünü oynamalı. Türkiye'nin Trablus'a silah ve paralı asker nakletmeye devam etmesini engelleyen Avrupa deniz devriyelerinin varlığını destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

AB, geçtiğimiz hafta, Libya’ya yönelik silah ambargosu kararının uygulanması için Mart sonundan itibaren deniz ve hava devriyesi başlatma kararı alındığını açıklamıştı.

Çatıştıkları Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçlerin ateşkese uymaması nedeniyle sabırlarının tükendiğini dile getiren Hafter, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Daha önce de söylediğimiz gibi, Erdoğan ve Serrac’ın paralı askerleri ile çeteleri tarafından ateşkesin tekrar tekrar ihlal edilmesi ve UMH’nin Berlin taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle sabrımız tükenmeye başladı. Silahlı kuvvetler, Trablus'taki durumu değerlendirip, tüm uluslararası taraflarla temasa geçiyor. Silahlı kuvvetler, uluslararası toplum ve Berlin Zirvesi’ne katılan ülkelerin, Libya’daki Türk işgaline karşı sorumluluklarını üstlenmemesi halinde tüm olasılıklara hazır"

Birleşmiş Milletler (BM), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Berlin Zirvesi’ne katılan ülkelerin Suriyeli paralı askerlerin yanı sıra tüm dünyanın gözü önünde Türkiye’den Trablus’a taşınan silahların akışını durdurma sorumluluğu taşıdığını vurgulayan Hafter, "Erdoğan ve Serrac’ın Berlin Zirvesi taahhütlerini yerine getirmemesi halinde elimiz boş beklemeyiz" şeklinde uyardı.

Hafter, "Cenevre müzakereleri, ülkemiz ve halkımız için güvenlik ile barış sağlamakla beraber paralı askerleri geldikleri yere geri göndermeyi başaramazsa, silahlı kuvvetler, vatandaşları, devletin egemenlik ve sınırlarını Türk işgali ve Erdoğan’ın hırslarından korumak için ulusal ve anayasal görevlerini yerine getirecek" ifadelerini kullandı.

19 Ocak'ta Almanya’nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya konulu konferansa katılan ülkeler, BM’nin Libya’ya silah ambargosuna uyma, çatışan taraflara askeri destek sağlamayı bırakma, milisleri silahsızlandırma ve Libya’da ateşkesi bozan taraflara yaptırım uygulama konusundaki bağlılıklarını vurgulamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU