Avustralya'dan kovuldular, Libya'da çapraz ateşte kaldılar: Binlerce deve Trablus'tan tahliye edildi

Libya'nın başkenti Trablus'taki limanın Hafter'e bağlı güçlerce bombalanması sonrası yaklaşık 3 bin deve kentten tahliye edildi

Avustralya'da istenmeyen bu yüzden de Libya'ya ucuza satılan binlerce deve savaşın pençesindeki ülkede çapraz ateşte kaldı.

Başkent Trablus'ta bulundukları limanın topçu ateşinin hedefi olmasının ardından yaklaşık 3 bin deve çarşamba günü gece saatlerinde şehirden tahliye edilirken görüntülendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'in yerel bir tüccarın verdiği bilgiye dayandırdığı habere göre develer yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki Zaviye şehrine perşembe sabahı ulaştı.

Güvenlik güçleri develerin geçişi için otoyolu geçici olarak kapatırken, ajansa konuşan tüccar develerden 125'inin yolda çalındığını aktardı. 

Bölgedeki Reuters muhabiri de yaklaşık 20 deve sürüsünün geçişini gördüğünü belirtti. 

Deve etinin sıklıkla tüketildiği Libya genellikle bu hayvanları keçilerle birlikte Sudan'dan temin ediyor.

Ancak yerel tüccar, söz konusu develeri Avustralya'nın bu hayvanları elden çıkarmak için ucuza sattığını öğrenen Zaviyeli bir iş insanı tarafından satın alındığını söyledi. Avustralya'da binlerce deve insan yerleşiminin olduğu yerlerde ksıtılı su kaynaklarını tükettiği gerekçesiyle itlaf edilmişti.

Develerin normalde Zaviye'ye kamyonlarla götürüldüğü ama hiçbirinin o sırada müsait olmaması ve onları satın alan iş insanının limanın yeniden bombalanmasından korkması nedeniyle yaya şekilde kente getirilmesi kararının verildii belirtildi.

Halife Hafter'e bağlı güçler 10 ayı aşkın süredir Trablus'u ele geçirmeye çalışıyor. kentteki limanın salı günü Hafter'e bağlı güçlerce bombalandığı açıklandı. Hafter güçleri Trablus'ta üslenen ve Birleşmiş Milletler tarafından tanının hükümete bağlı güçlerle savaşıyor.

Savaş nedeniyle petrol zengini ülkede yaşam standartları kesin bir şekilde düşmüş durumda. 

Independent Türkçe, Reuters
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU