Beyaz Saray’daki “göç” çatlağını deşifre eden ses kaydı: Göçmenlere muhtacız

Trump, göreve geldiğinden bu yana belgesiz göçmenleri sınır dışı etme çabalarına hız verirken, birçok ülkeden mülteciye de ülkenin kapılarını kapatmıştı

Washington Post'un yayımladığı ses kaydığının Mick Mulvaney'e ait olduğu iddia ediliyor (AP)

ABD’de Donald Trump yönetiminin sert göç uygulamaları tartışmalara yol açarken Beyaz Saray Özel Kalem Vekili Mick Mulvaney’den kapalı kapılar ardında itiraf geldi.

Washington Post’un ele geçirdiği ses kaydına göre Mulvaney, çarşamba gecesi katıldığı özel bir programda ABD’nin ekonomik büyümeyi sürdürmek için daha çok göçmene ihtiyaç duyduğunu kabul etti.

Kayıtta Mulvaney’nin “Çaresiziz, daha çok insan konusunda çaresiziz. Son 4 yılda ülkemizin geldiği ekonomik büyümeyi kamçılayacak insanlarımız tükeniyor. Daha çok göçmene ihtiyacımız var” dediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post’a göre Mulvaney, Trump yönetiminin göçmenlerin ABD’ye “yasal usullerle” gelmesini istediğini ve yabancı işçi sayısını artırmayı desteklediğini söyledi. Özel Kalem Vekili, Kanada ve Avustralya’nın uyguladığı göçmen sistemlerinden de övgüyle bahsetti.

Haberde Mulvaney’nin aynı etkinlik sırasında Cumhuriyetçilerin mesele bütçe açığında kesintiye geldiğinde “tamamen ikiyüzlü” davrandığını anlattığı da iddia edildi.

Mulvaney'nin yorumları, Trump yönetiminin göç politikalarıyla çarpıcı bir tezat oluşturuyor.

Beyaz Saray, Trump'ın 2016 kampanya taahhüdünü yerine getirerek belgesiz göçmenleri sınır dışı etmeye ve yasal göçü engellemeye odaklanırken, dünyanın birçok yerinden mültecilere de ABD’nin kapısını kapattı.

Öte yandan Mulvaney'in bu konudaki görüşleri, göçün büyümeyi hızlandırabileceğine dair inançlarını dile getiren bazı Cumhuriyetçilerin açıklamalarıyla örtüşüyor ve daha düşük göç oranlarının ülke ekonomisine zarar verebileceğini söyleyen uzmanların değerlendirmeleriyle paralellik gösteriyor.

 


ABD nüfusu, kısmen göçmen gelişinin azalmasının da etkisiyle, en son sayımda yüzyılın en düşük büyüme oranını görmüştü. 2018’de başka bir ülkede doğanların Amerikan nüfusuna katkısı 203 bini bulmuştu. Göç Politikaları Enstitüsü'ne göre bu bir önceki yıla göre önemli bir düşüş ve 2010'dan bu yana görülen en düşük artış olmuştu. 

 

Independent Türkçe, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU