Irak’ta Allavi hükümetinin güvenoyu alması tehlikeye girdi

Müstakbel başbakan Muhammed Tevfik Allavi'nin kabinesi için güven oylaması yapılacak. Sünni Güçler Birliği Koalisyonu hükümete güvenoyu vermeyeceğini açıklarken, Kürtler ise henüz kararsız

Muhammed Tevfik Allavi kabinesi güvenoyu almayabilir / Fotoğraf: AA

Irak’ta 1 Ekim’den itibaren başlayan protesto gösterileri nedeniyle Başbakan Adil Abdulmehdi, 1 Aralık’ta görevden ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 1 Şubat’ta hükümeti kurma görevini eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi’ye verdi.

Kabinesini siyasi partilerden uzak bağımsız kişilerden oluşturacağını açıklayan Allavi, Irak Parlamentosu’nu 24 Şubat Pazartesi günü güvenoyu için olağanüstü oturuma çağırdı.

Göstericiler, Fetih ve Sairun’un desteğini alması nedeniyle Allavi’ye karşı

Müstakbel başbakan henüz kabinesini açıklamadan birkaç grup güvenoyu vermeyeceğini açıkladı bile.

Allavi'nin Irak'ta İran'a yakın Şii politikacı Hadi Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu ve Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu tarafından aday gösterilerek desteklendiği biliniyor.

Allavi, mezhepçilik ve siyasi hizipçilik temeline dayanmayan bir hükümet kuracağı vaadinde bulunsa da göstericiler, Sairun ve Fetih'in desteğini alması nedeniyle yeni başbakan adayına karşı.

 

Irak'ta 1 Ekim'den itibaren protesto gösterileri sürüyor
Irak'ta 1 Ekim'den itibaren protesto gösterileri sürüyor / Fotoğraf: AA

 

Sünni Koalisyon: Kabineye güvenoyu vermeyeceğiz

Irak Parlamentosu’nda 57 vekile sahip Sünni Güçler Birliği Koalisyonu, Allavi'nin oluşturacağı kabineye güvenoyu vermeyeceğini açıkladı.

Koalisyonun üyesi Muhammed Kerbuli sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Halkın ve göstericilerin Allavi hükümetinin parlamentodan geçmemesi yönündeki talep ve tutumunun yanında yer alıyoruz" ifadesini kullandı.

Kürt tarafı: Güvenoyu oturumuna katılmak için henüz erken

Allavi ile Bağdat'ta görüşen Irak Kürdistan Bölgesi heyeti üyelerinden Muhammed İlhanlı, herhangi bir sonuca varmadıklarını, Allavi'nin Kürtlerin siyasi ve yasal iradesine saygı göstermediğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir diğer heyet üyesi Aram Cabbar da, Allavi'nin kuracağı kabinede Kürtlere verilecek bakanlıklar üzerinde görüşmelerin devam ettiğini, güvenoyu oturumuna katılmak için henüz erken olduğunu söyledi.

“Birçok konu çözülemedi ve anlaşmazlık sürüyor”

Allavi’nin Bağdat’ta Kürt heyeti ile görüşmesini değerlendiren Kürdistan Demokrat Partili (KDP) eski Irak Parlamentosu üyesi Şahewan Abdullah, başbakan adayının Irak Kürdistan Bölgesi ile ilgili bir programı olmadıkça kendisi ile anlaşamayacaklarını söyledi.

Başbakan adayının gündeminde Peşmerge ve bütçe gibi bir çok programdan yoksun olduğunu aktaran Abdullah, “Hükümet programında bu konuda bir vizyon yok. Dolayısıyla Kürdistan Bölgesi’nde şuan bir destek yok. Hala şu ana kadar kabine için Kürtlere yönelik bir talep gelmedi. Biz ‘kağıttan Kürtlerin’ kabinede Kürtleri temsil etmesini istemiyoruz” dedi.

Kabineye seçilecek isimlerin tüm Kürtleri temsil etmesi gerektiğini kaydeden Abdullah, birçok konunun çözülemediğini ve anlaşmazlığın sürdüğünü aktardı.

IKB, Sünniler ve halk hareketine yönelik açık bir program sunmadıkça Allavi’ye güvenoyu vermeyeceklerini belirten Abdullah, “Eğer bu konular gündeme gelmezse başarısız olacağına inanıyorum. Henüz programını ve vizyonunu bilmiyoruz. Dolayısıyla görüşmeler sürüyor. Kürtlerin talepleri konusunda açık bir program sunulmazsa Kürtler hükümette yer almayacak ve Allavi’yi desteklemeyecektir” ifadelerini kullandı.

 

Irak’ta Allavi hükümetinin güvenoyu alması tehlikeye girdi
Irak’ta Allavi hükümetinin güvenoyu alması tehlikeye girdi / Fotoğraf: AA

 

“Allavi bakanlıkları aidiyete göre belirliyor”

Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi başkanlığındaki Sünni Güçler Birliği Koalisyonu’nun en büyük Sünni koalisyonu olduğunu kaydeden Iraklı siyasi gözlemci Husam al-Haşimi, tüm Sünni siyasetin söz konusu koalisyonun içerisinde olduğu anlamını taşımadığını söyledi.

Şeyh Hamis el-Hancar, Usame en-Nuceyfi ve Muhammed el-Halidi gibi etkili Sünni siyasetçilerin Allavi’yi desteklediğini ifade eden Haşimi, “Yeni hükümette durum biraz daha farklı olacak. Önceki hükümetler döneminde bakanlıklar kotaya göre oluşturuluyordu. Ancak Allavi bakanlık taksimini kotaya göre değil de aidiyet kotasına göre oluşturacak. Yani Allavi’nin vizyonu farklı.” dedi.

Haşimi, Allavi’nin seçime katılan siyasi partiler olmadan bakanlıkları taksim ettiğini aktardı.

Haşimi’ye göre Allavi’nin kabinesinde taksim edilen bakanlıklar şöyle:

3 bağımsız bakanlık ve 9 hizmet bakanlığı Şiilere, 2 bağımsız bakanlık ve 4 hizmet bakanlığı Sünnilere, 1 bağımsız bakanlık ve 2 hizmet bakanlığı Kürtlere ve 2 hizmet bakanlığı azınlıklara verilecek.

329 sandalyeli Irak Parlamentosu’nda 172 vekilin Allavi’yi desteklediğini ve 145’inin de karşı olduğunu aktaran Haşimi, Allavi’nin hükümeti kurmak için gerekli oyu alacağını sözlerine ekledi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU