BM yetkilisinden İdlib uyarısı: Eşi görülmemiş bir katliam yaşanabilir

Bölgede hizmet eden yardım kuruluşu çalışanlarıyla yaptığı toplantıyı aktaran Mark Cutts, “Bir çevirmen, orada nelerin yaşandığını anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Son derece çaresiz haldeler” dedi

İdlib'den kaçışlar sürüyor (AFP)

Birleşmiş Milletler (BM), Esad rejimini engellemek için uluslararası düzeyde harekete geçilmemesi halinde Suriye’nin kuzeybatısında benzeri yaşanmamış bir kıyımın yaklaşmakta olduğu uyarısında bulundu.

Rusya destekli rejim güçlerinin İdlib içlerine doğru ilerlerken şimdi de yerinden edilmiş Suriyelilerin kamp kurduğu bölgeleri bombaladığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sky News kanalına konuşan BM Suriye Krizi İçin İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, savaşın acımasız standartları göz önünde bulundurulduğunda dahi durumun artık çaresizlik boyutunda olduğunu söyledi.

Cutts, “Bu bölgede kamplarda ve derme çatma barınaklarda yaşayan, yerinden edilmiş 1 milyon kadar insan var. Buraya yönelik hava saldırıları ve bombardımanlar daha da ileriye giderse toplu bir kıyımla karşılaşacağız. Tüm savaş boyunca daha önce görmediğimiz boyutta bir katliamla karşılaşacağız” dedi.

İdlib'in şimdiye kadar benzeri görülmemiş oranlarda insani bir krizle karşı karşıya olduğunu bildiren BM’ye göre geçen yıl aralık ayından bu yana yaşadıkları evleri ya da kampları terk etmek zorunda kalan insan sayısı, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 900 bini aştı.

Suriye’nin bu bölgesindeki tabloyu Myanmar’daki kaçışlarla kıyaslayan Cutts şöyle devam etti:

İdlib’dekileri 2017’deki Rohingya kriziyle mukayese edecek olursanız orada bir seferde 700 bin kişi yer değiştirmişti. Yaşananlar tüm dünyayı sarsmıştı (…) Burada gördüklerimizse 9 yıldır devam eden Suriye savaşı boyunca daha önce şahit olmadığımız boyutta (…) Bunu önlemek için siyasi anlamda BM Güvenlik Konseyi’nde en üst seviyede harekete geçilmesine ihtiyacımız var.

 

 

Yardım kuruluşu çalışanlarına başkanlık ettiği toplantıyı da aktaran Cutt şunları söyledi:

O toplantıda ağlayan kadınlar ve erkekler gördüm. Bir çevirmen, orada nelerin yaşandığını anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Son derece çaresiz haldeler.

Dünyanın başka yerlerinde daha önce yaşanan krizlere, BM Güvenlik Konseyi müdahale ederek ateşkes uygulamıştı.

Ancak BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya yetkisini Suriye iç savaşı boyunca veto etmek için kullandı.

Esad rejimi ve Rus müttefikleri, uluslararası düzeyde kınamaları dikkate almayarak İdlib'e askeri ilerlemelerini sürdürmeye kararlı görünürken, bu gelişmenin travma geçirmiş ve çaresiz nüfusu küçük bir alana sıkıştırdığı belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU