Roma'da bulunan lahit kentin efsanevi kurucusu Romulus'a ait olabilir

İtalya'nın başkenti Roma'daki Forum alanında yapılan kazılarda antik Roma'nın kurucusu olduğuna inanılan Romulus'a adanmış olduğu sanılan bir sunak ve içi boş bir lahit bulundu

Lahtin içinde kalıntıya rastlanmadı (AFP)

Arkeologlar İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Forum alanında kentin kurucusu Romulus'a adanmış olduğu düşünülen bir yeraltı tapınağı keşfetti.

Anıtta içinde 1,4 metre yüksekliğinde bir lahit ve bir sunağın bulunduğu yeraltı odası bulunuyor. Taş lahtin M.Ö. 6. yüzyıldan kaldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak lahtin içinde herhangi bir kalıntı bulunmadı. Bu nedenle Romulus'un mezarının bulunduğu yönünde kesin bir açıklama yapılamıyor. 

AFP'ye açıklama yapan İtalyan arkeolog Paolo Carafa " Bu iki arkeolojik nesne (sunak ve lahit) şimdi bize tartışabileceğimiz bir hipotez sağladı" dedi.
 

7865873186156608.jpg
Roma'nın kurucusu Romulus'a ait olduğu sanılan antik mezara giden bölme (AFP)


Forum alanındaki kazıları yürüten Kolezyum Arkeoloji Parkı'nın direktörü Alfonsina Russo Times of London'a yaptığı açıklamada "Bu olağandışı bir keşif. Forum yeni ve harika hazineler vermeyi asla kesmiyor" ifadelerini kullandı.

Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi de Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Roma her zaman sahip olduğu hazinelerle şaşırtıyor" dedi.

 


Roma mitolojisine göre Romulus, ikiz erkek kardeşi Remus'u kentin nereye inşa edileceği konusundaki tartışma nedeniyle öldürdükten sonra M.Ö 753'te antik Roma kentini kurdu.

 Efsaneye göre ikisi de bir dişi kurt tarafından büyütüldü. Kentin simgesinde de Remus ve Romulus bir dişi kurdun memelerinden süt içerken gösterilir.

Tarihçiler bu ikilinin gerçekten yaşamış olup olmadığı konusunda fikir ayrılığı içinde. Romulus gerçekten yaşamışsa bir yerde mezarı olabilir.

Tarihsel kaynaklar da Romulus'un olası mezarının Forum bölgesinde olabileceğini belirtiyor. 

Forum antik Roma'da hayatın merkeziydi.  Romulus'a adanan anıt da Senato ve önemli duyuruların yapıldığı konuşma platformu Rostra'nın da aralarında olduğu kamusal binaların bulunduğu alanın hemen yanında yer alıyor.

Arkeolog Carafa da AFP'ye verdiği demeçte "Romulus'un varolup olmadığı önemli değil. Önemli olan antik Romalıların bu figürü kentin siyasi doğuşu olarak görmesi" dedi.

 

AFP, AP
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU