Erdoğan’ın eski danışmanı: Kim derdi AK Parti, belediyelerin yetkilerini merkezde toplayacak?

Akif Beki: Kendi iddiasının bile gerisine düşüyor AK Parti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık görevini yürüttüğü dönemde danışmanı olan Karar yazarı Akif Beki, belediyelerin Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ndeki (UKOME) çoğunluğunun bakanlık eliyle alınmasına tepki gösterdi.

Bekİ, bugünkü yazısında UKOME’de bakanlıkları temsil eden sandalye sayısının artırılarak çoğunluğun hükümet eline geçtiğini hatırlattı ve şunları söyledi:

Kim derdi ki merkezde toplanan fazla yetkileri yerele dağıtma, yerinden yönetimi güçlendirme vaadiyle iktidara gelen AK Parti, belediyelerin kimi yetkilerini de geri alacak, daha fazlasını merkezde toplayacak?

Kamu yönetimi reformu, AK Parti’nin en büyük hayaliydi. İlk Bakanlar Kurulu’nun da iki ana gündem maddesinden biri...

Prof. Ömer Dinçer, Ankara'daki aşırı merkeziyetçi güç tekelini kıracak reform çalışmaları için Başbakanlık Müsteşarlığına atanmıştı.

Reform, hantal ve obezleşmiş bürokrasiyi küçültecek, devlet hizmetlerinde hız ve etkinlik sağlayarak vatandaşın hayatını kolaylaştıracaktı.

Ömer Hoca, neden başarılamadığını 4 yıl önce bir kitapla anlatmıştı. Adını da “Türkiye’de değişim yapmak neden bu kadar zor” koymuştu.

Şimdi ise var olan belediye yetkilerini de Ankara'ya geçirerek merkezileştirme politikası izliyor, kendi iddiasının bile  gerisine düşüyor AK Parti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

KONDA Araştırma Şirketi’nin genel müdür Bekir Ağırdır’ın bir saptamasına da yer veren Beki şöyle devam etti:

Bekir Ağırdır, KONDA’nın henüz yayınlanmayan son kamuoyu araştırma sonuçlarını  T24'e açıkladı.

"Bu toplumda güç merkezi mi olsun, yoksa yayılmalı mı" diye sormuşlar. Vatandaşların yüzde 75’inden ‘Güç yayılmalı’ cevabını almışlar. Bugün gücün aşırı tekelleştiğini düşünenlerin oranı da aynı çıkmış, yüzde 75!

Anlamı açık. AK Parti, artık sadece kendi başlangıç hedeflerinin değil, bir zamanlar önünü açtığı toplumun da gerisinde kalıyor.

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU