İngiltere, Fransa ve İspanya da Guaido'yu resmen tanıdı

Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanınan Guaido'dan ülkeyi seçimlere götürmesi bekleniyor

Kendini Venezuela'nın geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido - Fotoğraf: AA

İngiltere, Fransa ve İspanya da Juan Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanıdı.

İngiltere geçen hafta Nicolas Maduro’ya seçime gitme kararı alması için sekiz gün süre vermişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt Twitter’dan yaptığı açıklamada “İngiltere şimdi Avrupalı müttefikleriyle Venezuela’da güvenilir seçimler yapılana kadar Juan Guaido’yu geçici anayasal devlet başkanı olarak tanıyor" dedi.
 


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “Fransa, seçim sürecini başlatmak için Juan Guaido'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanıdı" açıklamasını yaptı.

Macron bu geçiş sürecinde AB ile kurulan Uluslararası Temas Grubu’nu desteklediklerini söyledi.
 


Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan bir diğer ülke de İspanya oldu. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Guaido’dan da en kısa zamanda Venezuela’yı özgür, demokratik, şeffaf ve güvenli bir seçime götürmesini beklediklerini söyledi. İspanya Başbakanı Venezuela'ya insani yardım programı sunacaklarını ve ülkede tam demokrasinin sağlanması için mücadele edeceklerini de belirtti.

Venezuela krizi için uluslararası toplantı

Bu arada Avrupa Birliği ve Latin Amerika ülkeleri Venezuela’daki krizi görüşecek. Bunun için oluşturulan Uluslararası Temas Grubu ilk toplantısını 7 Şubat’ta düzenleyecek. Toplantı Uruguay’ın başkenti Montevideo’da yapılacak. Uluslararası Temas Grubu üyeleri arasında Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz, İsveç, Ekvador, Kosta Rika, Bolivya ve Uruguay gibi ülkeler bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)



Guaido insani yardım için koalisyon kuracak

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido insani yardım için ulusal ve uluslararası koalisyon oluşturacak. Guaido ordunun Brezilya, Kolombiya ve Karayip Denizi’ndeki bir adadan getirilecek bu yardımlara izin vermesi için eylemler düzenleyeceklerini açıkladı. 
Juan Guaido ayrıca Venezuela'ya ait varlıkların ve banka hesaplarının dondurulması için Avrupa ülkeleriyle konuşacaklarını da söyledi. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU