Laboratuvar hayvanları artık ötanazi yerine sahiplendirilecek

Sahiplenilmeye uygun hayvanlar arasında köpek, kedi, tavşan, kobay faresi ve bazı şartlar dahilinde çiftlik hayvanları yer alıyor

FDA artık laboratuvar hayvanlarının sahiplenilmesine izin verecek (Reuters)

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nce (FDA) araştırmalarda kullanılan hayvanlar artık sahiplenilebilecek.

Geçen yıl kasım ayında uygulamaya geçen ancak FDA'nın yeni duyurduğu güncellenmiş ilkeler uyarınca, laboratuvar deneylerinde kullanılan sağlıklı köpek, kedi, tavşan, kobay veresi ve bazı çiftlik hayvanlarının deney sonunda barınak ve koruma alanlarına nakline artık izin veriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eskiden deneyler sonrasında hayvanlara ötanazi uygulanıyordu.

İlk kez The Hill'in haberleştirdiği yeni yönergeler uyarınca yeni ilkeler "araştırma çalışması tamamlanan ve görünür sağlık veya davranış sorunları bulunmayan hayvanlara" uygulanıyor.

Haber sitesi, FDA'nın laboratuvar deneylerinde kullanılan hayvanları emekliye sevk etme yönündeki ilk girişimini Ocak 2018'de bir nikotin çalışmasında yer alan 26 sincap maymununu emekliye ayırarak gerçekleştirdiğini belirtiyor.

People'a açıklamada bulunan FDA Sözcüsü Monique Richards, FDA'nın deneyleri tamamlayan ve "gerekli kriterleri sağlayan" hayvanların "nakli, sahiplenilmesini veya emekliliğini desteklediğini ve desteklemeyi sürdüreceğini" ifade etti.

Richards, "Kasım 2019 yönergesi sahiplenme, emeklilik ve nakle uygunluk için gerekli kriterleri açıkça belirtiyor. Bu prosedür değişikliği değil, FDA hayvan araştırma faaliyetlerinin uyumunu geliştirmek ve teşvik etmek üzere kapsayıcı destek sağlamak için geliştirilmiş onaylı bir yeni standart iç yönergedir" diye devam etti.

Hayvanlar temizlendikten sonra emeklilik koruma alanları ve Hayvan Refahı Konseyi (AWC) onaylı bakım / yuva bulma kurumlarına gönderilecek.

İlke değişikliği, yakın zamanda kanun koyucuların federal araştırmalarda kullanılan hayvanları koruyacak yasal düzenlemeleri yürürlüğe koymasından sonra gerçekleşti.

The Hill'e göre, Senatör Susan Collins tarafından 2019'da yürürlüğe konulan Hayvanların Test, Deney ve Araştırmalardan Özgürlüğü (AFTER) Yasası kapsamında federal laboratuvarlara "deneyler ve araştırma çalışmalarının tamamlanması sonrasında belirli hayvanları kurtarma barınakları ve emeklilik koruma alanlarına yerleştirme" zorunluluğu getirildi.

FDA'nın yeni ilkesinin haberleştirilmesi üzerine yasa tasarısının destekçilerinden Senatör Martha McSally, sosyal medyada kurumu kutladı.

Arizona Senatörü, "Tüm federal laboratuvarlardaki hayvanların sevgi dolu bir yuva bulma şansına kavuşması için AFTER Yasası'nı hazırladım. FDA'nın laboratuvarlarındaki hayvanlar için bu ilkeyi benimsediğini görmek mutluluk verici" dedi.
 


Temsilciler Meclisi üyesi Matt Gaetz de Twitter üzerinden FDA'nın kararına desteğini açıkladı: "Yıllar boyunca federal laboratuvar testleri sonrası on binlerce hayvana ötanazi uygulandı. Federal kurumlara bu değerli hayvanların koruma alanlarına ve sevgi dolu yuvalara kavuşmasında yardımcı olma emri veren AFTER Yasası'nın destekçilerinden biri olmaktan gurur duyuyorum."
 


Hayvanlar üzerindeki deneylerin vergi mükelleflerince finansmanını azaltmak için çalışan gözlemci "Beyaz Ceket Atık Projesi" (WCW) grubu da kararı övgüyle karşıladı. Kurum Twitter adresinden yaptığı açıklamada "1.2 milyon WCW destekçisi istedi, FDA kabul etti!" diye yazdı.

Resmi internet sitesine göre FDA, tıbbi ürünlerin güvenliğinin belirlenmesi amacıyla hayvanları ilaç, aşı, diğer biyolojik ve tıbbi cihazların testi için kullanıyor.

Hayvansız deneylerin "henüz bilimsel açıdan geçerli ve mevcut bir seçenek olmadığını" belirten FDA, "hayvanlar üzerindeki deneylerin azaltılması çabalarını desteklediğini" ve "hayvanlar üzerindeki deneylere duyulan ihtiyacın azaltılmasıyla, hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneylerin yerini alacak alternatifler üzerinde araştırma ve geliştirme çabalarının sürdüğünü" ifade ediyor.

Daha önce Gazi İşleri Bakanlığı (VA) ve Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) de laboratuvar hayvanlarına yuva bulunması için benzer yönergeleri yürürlüğe koymuştu.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU