"Ankara askeri planlamalarını tamamladı, İdlib sınıra dayandı"

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Türkiye'nin İdlib ile ilgili atmayı planladığı son adımları ve Ankara-Moskova-Washington üçgenindeki ihtimalleri yazdı

Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün düzenlenen AK Parti grup toplantısında "İdlib harekatı artık bir an meselesidir" açıklaması yaptı. 

Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına son dönemde düzenlediği saldırıların ardından Türkiye'nin bölgeye operasyon düzenleme ihtimali ile ilgili Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya da bugünkü "İdlib sınıra dayandı" başlıklı yazısında Türkiye-Rusya ilişkilerini, ABD'nin bölgeye olan ilgisini ve bölgesel olasılıkları kaleme aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İdlib’de son gelinen durum açısından şunu söyleyebilirim; her şey sınıra dayandı. Bunun ister Türkiye’nin sabrı açısından değerlendirip, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması üzerinden değerlendirin. Dilerseniz, Moskova’da karma heyetler arası görüşmede Ankara’ya sunulan son haritanın sınıra dayanmış hali olarak algılayın" tespiti yapan Sarıkaya, son gelinen noktayı tam anlamıyla sınıra dayanmışlığa işaret ettiğini belirtti.

Ankara'da dün itibarıyla askeri planlamaların tamamladığını öne süren Sarıkaya, "Bu kapsamda Ankara, aynen Barış Pınarı harekatında olduğu gibi İdlib bölgesindeki tutumunu hayata geçirmekte kararlı. Baştan ortaya koyduğu ise Astana ve Soçi mutabakatlarının kendisine tanıdığı yetkiler" diye yazdı.

Sarıkaya, ABD ile olan ilişkiye de dikkat çekti:

Washington İdlib’i fırsat alanı olarak görüyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile Şam güçlerinin çatışmasını, Ankara-Moskova ilişkisinin kopması için önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor.
Ancak şu aşama desteği istihbarat ve sinyal karıştırıcılar ve omuzdan atılan hava savunma sistemlerinin (MANPAD) ötesine geçmiyor.
Ankara-Moskova arasındaki kopuşun oranına göre kendi yakınlaşmasını göstermek istiyor.
Ancak şu da kayda geçiriliyor ki Washington DC’deki hava iki ay öncesindeki gibi değil; yine gerilim içerse de eskisi kadar yüksek değil.
Hava savunma sistemi Patriot göndermeyi henüz düşünmüyor, bunu da Ankara ile Moskova ilişkisinin tam kopmamış olmasına bağlıyor.
Özetle, sahada gerilimin sınırına dayanmış durumda.
Bunun azalması ise ancak Erdoğan ile Putin’in görüşmesine bağlı.
Oradan da bir sonuç çıkmazsa ay sonundan itibaren yeni bir sürece hazır olmalıyız…

 

Independent Türkçe, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU