Emekli Tuğamiral Ertürk: ABD’nin bizi İran ile bir savaşa hazırlayacak girişimler yaptığını biliyoruz

Ertürk, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere dair değerlendirmede ve uyarılarda bulundu

Fotoğraf: Reuters

Emeli Tuğamiral Türker Ertürk, İdlib üzerinden bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Ertürk, "Suriye ile savaşmak zorunda kalırsak Rusya ile de İran ile de bir anlamda savaşmak demektir” diyerek, “Ama biz Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’de bizi çatışmaya sokmaya, akabinde İran ile bir savaşı hazırlayacak girişimler yaptığını da biliyoruz” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Emekli Tuğamiral, stratejist ve yazar Türker Ertürk  RS FM’den Ceyda Karan’a konuştu.

Ertürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin ekonomi başta olmak üzere her konuda sıkışıklık yaşadığı ve Suriye’deki istikrarsızlığın devamını isteyen ABD’nin Türkiye’yi kullandığı görüşünde:

İktidar zaten Suriye konusunda Mart 2011’den beri yanlış işler peşindeydi. Ne yazık ki Türkiye’yi çıkmaza soktu. Trump ile son yapılan bir telefon görüşmesi var. 2019’un Kasım’ına da referans yapabileceğimiz başka girdiler de var. Gazı yedi, bir anlamda İdlib’deki harekâtını geliştirmek istiyor. Rusya ile bu konuda görüşmeler zannederim ipe un serme şeklinde bizim taraftan geliştiriliyor ki bir çıkmaz olsun diye. İktidar 2015 söylemlerine döndü. Darbe girişiminden sonra bu tarafa savrulmuştu, şimdi tekrar öbür tarafa savruluyor. Türkiye’nin siyaseti aynen böyle savrulmalar şeklinde geçiyor, BOP Eşbaşkanlığına tekrar geri dönülüyor diyebiliriz. Bir de iktidar çok sıkıştı. Ekonomi başta olmak üzere her konuda bir iflas söz konusu. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri tekrar Türkiye’yi Rusya, İran yakınlaşmasından koparmak, tekrar avuçları arasına almak istiyor ve bu anlamda şantaj yapıyor. Çünkü iktidarın tasarrufları nedeniyle hesap vermeyeceği uluslararası bakımdan bazı problemler de var.

'İdlib'de girişilecek harekatın meşruiyeti olmayacaktır"

Türkiye’nin Eylül 2018'te yapılan Soçi mutabakatının gereklerini yerine getirmediğini savunan Ertürk, İdlib'de bir müdahaleye girişilmesi halinde Türkiye'nin Suriye ve bir anlamda İran ve Rusya ile savaşmak zorunda kalacağının altını çizdi.

Türkiye'nin uluslararası hukuk açısından Suriye'nin İdlib’de girişeceği harekatın bir meşruiyeti olmayacağını iddia eden Ertürk, "Suriye orada bir iç güvenlik harekatı yapıyor. Meşru yönetim kendi ülkesinde teröristlerin egemen olduğu bölgeleri temizlemeye çalışıyor" dedi.

Ertürk, ABD'nin ise Suriye'de Türkiye'yi çatışmaya sokup, İran ile savaşı hazırlayacak girişimlerde bulunduğunun bilindiğini anımsattı:

Konunun Adana Mutabakatı ile ilgisi yok. Ama Astana süreciyle başlayan Soçi mutabakatıyla yerine getirmeyi taahhüt altına aldığı sözlerin hiçbirisini yerine getiremedi. Yani iktidar bu konuda topu Rusya ve Suriye tarafına atıyor ama taahhütleri yerine getiremeyen Türk tarafıdır. Türkiye’nin bu anlamda uluslararası hukuk açısından oradaki meşruiyeti yoktur. Kimi kime karşı koruduğu da belli değildir. Suriye orada bir iç güvenlik harekâtı yapıyor. Geçen gün 2012’den sonra Halep’in kontrolünü tekrar sağladı. Oradaki meşru yönetim kendi ülkesinde teröristlerin egemen olduğu bölgeleri temizlemeye çalışıyor. Türkiye ne için oradaki teröristlere, İdlib’deki yapıya kanat germeye, kalkan olmaya çalışıyor? Türkiye’nin İdlib’deki harekatının hiçbir meşruiyeti yoktur. İdlib’e müdahale edersek Suriye ile savaşmak zorunda kalırız. Suriye ile savaşmak zorunda kalırsak Rusya ile de İran ile de bir anlamda savaşmak demektir. Ama biz Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’de bizi çatışmaya sokmaya, akabinde İran ile bir savaşı hazırlayacak girişimler yaptığını da biliyoruz.

 

Sputnik

 

DAHA FAZLA HABER OKU