Libya Başbakanı: Uluslararası açıklamalardan bıktık

Saldırıya uğrayan Trablus Limanı'ndaki incelemelerinin ardından Başbakan Serrac, "Biz Ulusal Mutabakat Hükümeti olarak bütün anlaşmalara sadık kaldık ve ateşkesi de uyguladık” açıklamasında bulundu

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki meşru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, uluslararası toplumun ülkede yaşananlara rağmen hala karşı tarafı (Halife Hafter) razı etmeye çalıştığını vurgulayarak, uluslararası açıklamalardan umutlarını kestiklerini belirtti. 

Saldırıya uğrayan Trablus Limanı'nda incelemelerde bulunan Serrac, burada yaptığı açıklamada, Liman saldırısının son 10 aydır devam eden saldırıların devamı niteliğinde olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası toplumun tüm bu yaşananlara rağmen hala karşı tarafı razı etmeye çalıştığına dikkati çeken Serrac, "Biz Ulusal Mutabakat Hükümeti olarak bütün anlaşmalara sadık kaldık ve ateşkesi de uyguladık. Biz her vesileyle barış çağrılarında bulunan tarafız. Dünkü saldırı limanda büyük bir faciaya sebep olabilirdi" dedi.

“Bıktık"

Serrac, Libya konusunda verilen demeçlerden usandıklarını ifade ederek, "Uluslararası açıklamalardan ve bazı çevrelerin beyanatlarından artık bıktık ve umudumuzu kestik. Biz birbirine karşı savaşan iki taraf değiliz. Bir tarafta suçlu ve katil, diğer tarafta ise halkını ve diplomatik devleti savunanlar var. Suçlunun yargılanması gerekir" ifadelerini kullandı. 

Karşı tarafın "terörist, silah ve bazen de bir gemi var" şeklindeki iddiaların arkasına sığınarak saldırılarını sürdürdüğünü vurgulayan Serrac, vurulan konteynerlerde yiyecek, tıbbi malzemeler ve hurdalar olduğunu söyledi.

Libya Başbakanı Serrac, sözlerine şöyle devam etti: 

Saldırılar devam ettiği sürece barış görüşmelerine devam etmek mümkün değil. Biz, bu zamana kadar bizimle görüşmek isteyen bütün uluslararası çevrelerle irtibata geçtik. Saldıran tarafı  'saldırgan' olarak isimlendirmek ve yapılan bu saldırıyı kınamak gerekir. ‘Savaşan taraflar’ ifadesini kabul etmiyoruz.
 

Biz Libya’ya silah ambargosunun uygulanmasını 4 yıl önce istedik. Eğer fiilen uygulanmış olsaydı bugün yaşadıklarımızı hiç yaşamayacaktık. Hava, deniz ve karadan denetim gerekir. Sadece denizden denetim yapmak öyle inanıyorum ki abesle iştigaldir.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin dün Trablus Limanı'na düzenlediği 2 ayrı roketli saldırıda 3 sivil yaşamını yitirmiş, 5'i yaralanmıştı.

Öte yandan Serrac, bugün yaptığı başka bir açıklamada, BM gözetiminde Hafter'le ile yürütülen siyasi, askeri ve iktisadi müzakerelerin tümünün askıya alındığını duyurmuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU