Britanya'nın gıda tüketimi dünyadaki vahşi yaşama zarar veriyor

WWF, Britanya hükümetini soya, palm yağı ve orman kaybına neden olan diğer ürünlerin şirketlerce ithaline engel olmaya çağırdı

Britanya hükümeti konuya dair önlem almaya çağrıldı (Reuters)

Çevre aktivistleri, Britanya'da üretilen gıdaların yurtdışındaki ormansızlaşmada ve vahşi yaşamın zarar görmesinde payı olabileceği uyarısında bulundu.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Britanya hükümetini soya, palm yağı ve dünya genelinde ormansızlaşmayla ilişkili diğer ürünlerin şirketlerce ithaline engel olmaya çağırdı.

Birleşik Krallık (BK) dahil olmak üzere Avrupalı tüketiciler, BK'da yetiştirilen domuz ve tavukların beslenmesi için ithal edilmesi dolayısıyla farkında olmadan yılda yaklaşık 61 kg soya tüketiyor.

Bir dizi gıdayla bazı kozmetik ve ev ürünlerinde kullanılan palm yağının üretimiyse, artan talebi karşılamak için Güneydoğu Asya'da doğal orman dokusunun imha edilerek yerine geniş palm ekimleri gerçekleştirilmesi sebebiyle sorunlu ve sürdürülemez olabiliyor.

WWF, "Ormansızlaştırmayı #TabağımızdanÇıkaralım (#OffOurPlates)" kampanyası kapsamında parlamenterleri ormansızlaştırmayı sona erdirecek hedefler belirlemeye ve şirketlerin tedarik zincirlerinin doğaya zarar vermediğini temin edecek düzenlemeler yapmaya çağırıyor.

WWF savunma ve kampanya genel direktörü Katie White, "İnsanlar ormanları yok eden yiyecekler yemek istemiyor ama ormansızlaştırma evde yetiştirilmiş görünen ürünlerde de saklı.Bireysel işletmeler ve tüketicilerin eylemleri yeterli değil. BK hükümetinin orman tahribatına katkıda bulunan ürünlerin ithalini yasadışı kılacak bir mevzuatla ormansızlaştırmayı tabağımızdan çıkarma yönünde kararlı bir liderlik göstermesine ihtiyacımız var" dedi. 

 

 

WWF, soyayla beslenen hayvanların çoğunlukla üretimin son 20 yılda neredeyse üçe katlandığı Güney Amerika'dan geldiği konusunda uyarıyor.

Greenpeace araştırmacılarına göre Amazon, 2006 yasağıyla soya üretimi için daha fazla genişlemeden korunuyor, ancak Cerrado ve Güney Amerika'nın en büyük ikinci ormanı olan Gran Chaco gibi hayati ekosistemlere sahip diğer bölgeler zarar görmeye devam ediyor.

Britanya'nın yıllık yüksek proteinli soya ihtiyacını karşılamak için Kuzey İrlanda'dan daha geniş, yaklaşık 1,5 milyon hektarlık alan gerekiyor. Bu miktara diğer ülkelerden ithal edilen etteki çevresel ayak izinin bir parçasını oluşturan soya yemi dahil değil.

WWF buna ek olarak, BK'da insanların tükettiği gıdaların jaguar, dev karınca yiyen ve üç parmaklı tembel hayvan dahil olmak üzere tahminen 33 türün neslinin tehlikeye girmesiyle alakalı olduğunu belirtiyor.

WWF tarafından geçen ay hazırlanan bir başka rapordaysa, dünyanın en büyük markalarından bazıları ürün tedarik zincirlerinde sürdürülemez palm yağına yer vermeme taahhüdünü gerçekleştirmemekle suçlanmıştı.

PA'dan da yararlanılmıştır

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU