İsrail, Trump’ın “barış” planında Filistin’e ayrılan bölgeye 9 bin konut inşa edecek

Projenin 2000’de İkinci İntifada'nın patlak vermesinden bu yana çalışmayan Atarot Havaalanı bölgesinde hayata geçirileceği ifade ediliyor

Tartışmalara yol açan Ortadoğu planı sonrası İsrail'den gelen hamle, Filistin devletinin geleceğine dair belirsizliği artırabilir (AFP)

İsrail'in ABD Başkanı Donald Trump’ın “barış” planında Doğu Kudüs’te Filistinlilere ayrılmış görülen bir bölgede büyük çaplı bir konut projesini devreye sokacağı belirtildi.

Times of Israel’in haberine göre İsrail Konut Bakanlığı, barış planında Filistin turizm merkezi için tahsis ettiği görülen alanda devasa bir Yahudi mahallesi inşa etme projesini geliştirmeye başladı.

Bakanlık, 2000’de İkinci İntifada'nın patlak vermesinden bu yana çalışmayan Atarot Havaalanı bölgesinde 9 bin kadar konut inşa edileceğini gösteren planı 9 Şubat'ta sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Barış Şimdi) ise Atarot inşa planının, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasının önünde engel teşkil edeceği uyarısını yaptı.

Trump’ın Ortadoğu barış planı, Atarot’ta “Filistin turizm merkezi”nin tam olarak nerede bulunacağını belirtmezken, söz konusu havaalanı Doğu Kudüs’te böyle bir sitenin inşa edilebileceği tek açık alanı oluşturuyor.

Planda bahsi geçen yeni mahalle hayata geçirilirse, Filistinlilerin Doğu Kudüs’teki Beyt Hanina ve Şuafat mahalleleriyle kuzeyde Kfar Akab, Kalandiye ve Ramallah’a kadar uzanan hattı kesmiş olacak.

 

Peace Now.jpg
Konut projesinin öngörüldüğü Atarot ve çevresi (Peace Now)

 

Haaretz gazetesinin bildirdiğine göre, inşaat için belirlenen alanın çoğunlukla devlet arazisinde yer aldığı iddia ediliyor ancak yeni mahallenin bazı bölümlerinin şu anda özel olarak Filistinlilere ait olan parselleri kapsayacağı ve bu durumda Filistinlilere ait en az 15 evin yıkılmasının istenebileceği belirtiliyor.

Trump’ın 28 Ocak’ta duyurduğu planda, Eski Şehir ve çevresindeki 14 mahalle "İsrail'in bölünmez başkenti sayılan Kudüs’ün" parçaları olarak kabul edilirken, Filistinlilere Doğu Kudüs’ten sadece iki mahalle ve yakın bir belde, "başkent" olarak tahsis ediliyor.

Tek taraflı plan ayrıca, Kudüs'te Eski Şehir'in yanı sıra Şuafat, Beyt Hanina, Et-Tur, Es-Suvane, Vadi El-Cevz, Şeyh Cerrah, Silvan, Es-Sevri, Ra's Amud, Cebel El-Mukebbir, Sur Bahir, Ummu Tuba, Beyt Safafa ve İseviyye mahallelerinin İsrail'e ilhak edilmesini öngörüyor.

Plan, İsrail’e güvenlik duvarının batısındaki Atarot ve Doğu Kudüs’teki diğer birçok mahalle üzerinde kontrol hakkı tanıyor. Bununla birlikte, İsrail’in “Atarot'taki özel bir turizm bölgesinin Filistin devleti tarafından, taraflarca üzerinde anlaşmaya varılacak belirli bir alanda gelişmeye izin vermesi gerektiği” kaydediliyor.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU