İşkence gördüğü için açlık grevine başlayan İranlı Kürt sanatçı Perisa Seyfi’nin durumu ağırlaşıyor

İran’ın Sine kentinde eylemlere katıldığı iddiasıyla tutuklanan Kürt sanatçı Perisa Seyfi’nın cezaevinde işkenceye maruz kaldığı belirtildi. Kendisine yönelik şiddeti protesto etmek için açlık grevine başlayan Seyfi’nin hayatında endişe ediliyor

Perisa Seyfi / Fotoğraf: Independent Türkçe

İran, insan hakları ihlalleriyle gündemden düşmüyor. İktidar muhaliflerine şiddet uygulamakla suçlanan Tahran yönetiminin gözaltında alıp şiddet uyguladığı insanlara Kürt bir sanatçı da eklendi. 

Protesto eylemlerine katılıp katılmadığı bile tam belli olmayan İranlı Kürt sanatçı Perisa Seyfi’nin, tutulduğu cezaevinde işkenceye maruz kaldığı ifade edildi.

Seyfi, karşılaştığı işkence ve baskıların protesto etmek için açlık grevine başladı. 

12 gündür açlık grevini sürdüren Seyfi’nin hayatından endişe ediliyor. 

Independent Türkçe’nin Seyfi ailesinden edindiği bilgilere göre, Kürt sanatçı haksız yere cezaevinde tutuluyor. 

Hem ressam hem de müzisyen

Kürt sanatçı Perisa Seyfi 31 yaşındı. İran’ın Kürdistan eyaletinin Kamyaran kentinde 1989‘da doğdu. 

İranlı Kürtlerin çoğu gibi fakir ve kendi halinde bir ailenin 4’ü kız ve 2’si erkek altı kardeşin 5’incisi.

 

grev2.jpg
İranlı Kürt sanatçı Perisa Seyfi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Asıl mesleği ressamlık olan ve Seyfi, eğitim gördüğü üniversitedeki bölümünü birincilikle bitirdi. 

Ressamlığın yanı sıra müzikle de ilgilenen Seyfi, Philharmonic müzik grubunun da üyesi.

Sanat etkinliklerini sürdüren Seyfi, bilinmeyen bir nedenle 12 Kasım 2019’da gözaltına alındı. 

Tüm aile bireyleri Sine’de yaşayan Seyfi’nin yakın akrabaları arasında gözaltına alınan ve tutuklanan kimse de yok.

Yani, ailenin iktidar muhalifi olduğuna yönelik her hangi bir durum söz konusu değil. 

Günlerce sorgu odalarında tutuldu

Gözaltına alındıktan sonra uzun bir süre İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı’na bağlı sorgu hücrelerinde tutulan Perisa Seyfi, daha sonra Sine’de bir cezaevine nakledildi.

Ancak aileye her hangi bir bilgi verilmedi. Seyfi ailesi, sanatçını neden gözaltına alınıp daha sonra tutuklandığını sorgulamaya ve İranlı yetkililerden bilgi istemeye devam ediyor. 

Ancak, Perisa Seyfi, İran’daki protesto gösterilerine katıldığı için tutuklanmış olabileceği tahmin ediliyor. 

Aile, çocuklarının neden tutuklandığın sorgulamayı sürdürürken Seyfi’nin tutulduğu cezaevinde fiziki şiddet ve haksız uygulamalara maruz kaldığı öğrenildi. 

Seyfi, karşılaştığı işkenceler nedeniyle açık grevine başladı. Cezaevi yönetiminin işkencelerine son vermesi için 12 gün önce yeme ve içmeyi bırakan Seyfi’nin hayatından endişe ediliyor. 

 

grev-3.jpg
İranlı Kürt sanatçı Perisa Seyfi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Görüşmeye iki kişinin yardımıyla çıktı

Independent Türkçe, Perisa Seyfi’nin kardeşi Ferhad Seyfi’ye ulaştı.

Ferhad Seyfi, diğer kız kardeşi Perestu’nun Sine Cezaevi’nde Perisa’yı ziyaret ettiğini söyledi.

Perisa’yı görmeye giden kardeşi Perestu’nun anlattıklarını nakleden Ferhad Seyfi, “Perisa görüşmeye gelirken kollarına giren iki kişinin yardımıyla gelmiş. Tek başına ayakta kalacak durumda değil. Ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Ayrıca bir haftadır açlık grevini sonlandırması için kendisine baskı yapılıyor. Yaşanan baskı, psikolojik işkence ve durumu netleşmeden açlık grevini sonlandırmayacağını söylemiş” dedi.

Kardeşi Perisa’nın siyasi faaliyeti olmadığı gibi hiçbir partiye de üye olmadığını aktaran Ferhad Seyfi, Perisa’nın iftiraya maruz kaldığını ifade etti.

Siyasi faaliyetlere katıldığına ilişkin itirafa zorlanıyor

Perisa’nın 101 gündür tutuklu olduğunu ve iddianamesi hazırlanmadığı gibi mahkemeye de çıkarılmadığını belirten Ferhad Seyfi, “Uzun bir süre istihbarat biriminde tutuldu. Ardından Sine cezaevine gönderildi. Her hafta hakim izinli, hakim değişti veya hazır değil bahanesiyle mahkemeye çıkarılması engelleniyor. Cezaevinde baskı ve fiziki işkenceye maruz kalıyor. Hiçbir siyasi faaliyeti olmadığı halde “siyasi partiler üye olduğu ve çalışmalara katıldığı”na ilişkin itiraflara zorlanıyor” şeklinde konuştu.

Yaşlı anne ve babasının kardeşinin durumundan ötürü zor günler yaşadığını kaydeden Ferhad Seyfi, devamında şunları söyledi:

Hepimiz zor günler yaşıyoruz. Perisa’nın açlık grevinde olması anne ve babamı korkutuyor. Perisa’nın durumu çok daha ağırlaşmadan uluslararası kamuoyunun duyarlı olmasını istiyor ve İranlı yetkililere müdahale etmesini istiyoruz. İran’da cezaevi koşulları çok çok ağır. Ölüm döşeğinde bile olsa hastaneye götürülmüyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU