Musk'ın şirketi SpaceX, 4 milyoneri uzaya gönderecek

Taşıma ücreti henüz açıklanmadı fakat on milyonlarca doları bulması muhtemel

Dragon (Ejderha) uzay aracının 7 yolcuya kadar taşıma kapasitesi bulunuyor (SpaceX)

Roket ve uzay mekiği üreticisi SpaceX, halktan 4 kişiyi ücretini karşılayabilmeleri halinde uzaya göndermeyi planlıyor.

Şirket, ABD’li astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) taşımak için geliştirdiği Crew Dragon uzay aracında sivillerin de yer almasına izin verecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uçuşun ne kadara mal olacağı henüz belli değil. Tek kişilik koltuğun on milyonlarca dolar değerinde olması muhtemel.

Ayrıca uzaya gidecek olan turistlerin uçuşlarına ne zaman başlayabilecekleri teyit edilmedi. Fakat gezileri satmak için SpaceX ile ortaklık yapan uzay turizmi firması Space Adventures’a göre, 5 gün sürecek bu uçuş 2021 bitmeden gerçekleşmeli.

SpaceX’in Başkanı Gwynne Shotwell, yazılı açıklamasında “Bu tarihi uçuş, hayalini kuran tüm insanlar için uzay uçuşunu mümkün kılacak bir yol oluşturacak. Bu uçuşta Space Adventures ekibiyle çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz” ifadesini kullandı.

Uzaya gidecekler seyahatlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu'nu veya başka bir yeri ziyaret edemeyecek. Bunun yerine, SpaceX’in Falcon 9 roketi kullanılarak fırlatılan Crew Dragon uzay aracıyla uçacak olan turistler, yörüngede belli bir zaman geçirecek ve daha sonra Dünya’ya geri dönecek.

Eğer uçuş başarılı olursa, turistler şimdiye kadar bir sivil vatandaşın çıktığı en yüksek irtifaya ulaşmış olacak. Bu ayrıca turistlerin, Dünya’nın onlarca yıldır sunulmayan bir görüntüsüne de sahip olacağı anlamına geliyor. Zira astronotlar son zamanlarda sadece uzay istasyonunun nispeten yakındaki yörüngesine doğru fırlatılıyorlar.

Aynı yazılı açıklamada ifadeleri yer alan Space Adventures’ın başkanı Eric Anderson da “Ortak tarihimizi onurlandıran bu Dragon misyonu, daha önce herhangi bir sivil astronotun veya uzay istasyonu ziyaretçisinin çıktıklarının iki katı yüksekliğe ulaşma kapasitesine sahip özel bir deneyim ve hayatta bir defa karşınıza çıkan türden bir fırsat olacak” dedi.

Space Adventure daha önce UUİ’ye 8 kez özel gezi düzenlemişti. Son gezi, istasyonu 2009’da ziyaret eden Cirque du Soleil’in kurucusu Guy Laliberte için yapılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU