Trump, Suriye'den çekeceği askerlerini Venezuela'ya mı gönderecek?

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den askerleri çekmenin "an meselesi" olduğunu söyledi. Aynı röportajda bir başka soruya verdiği yanıtta ise Venezuela'ya asker gönderebileceğini açıkladı

ABD'nin Suriye'de yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, CNBC televizyonunun sorularını yanıtladı. Gündemdeki başlıklardan biri Suriye'den asker çekme meselesiydi. Trump soruya şu cevabı verdi:

“Sanırım ABD askerleri yoruldu ve sanırım herkes yorgun. Bu sonu olmayan savaşlardan çıkmalıyız ve insanlarımızı eve getirmeliyiz. Çekilme, bölgeyi istihbaratla izlemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. İzliyor olacağız ve yakından izleyeceğiz. Fakat alandaki askerler için büyük bedel ödüyorsunuz. Orduya yüz milyarlarca dolar harcıyoruz. Dünyanın polisleri biziz. Zorunda kalırsak geri geliriz. Çok hızlı uçaklarımız, çok iyi kargo uçaklarımız var. Çok hızlı gelebiliriz.”

Peki net bir takvim oluştu mu? Bu da soruldu Trump'a. ABD Başkanı, ‘‘İsrail’i korumak zorundayız. Sahip olduğumuz başka şeyleri korumamız gerek ama evet eve dönmeleri an meselesi” dedi.

Aynı mülakatta öne çıkan bir başka coğrafya Venezuela oldu. Kendini "Geçici Devlet Başkanı" ilan eden Guaido'yu destekleyen Trump, Venezuela'ya asker göndermenin bir "seçenek" olduğunu söyledi.

Trump'a ABD’nin Venezuela’da askerlerini kullanmak zorunda olup olmayacağı soruldu. Trump “Bunu konuşmak istemiyorum. Fakat bu şüphesiz seçeneklerden biri” yanıtını verdi.

Venezuela'da ne oldu?

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 20 Mayıs 2018’de düzenlenen seçimleri yüzde 68 oyla kazandı ancak seçimlerin şeffaf, adil, eşit ve uluslararası standartlarda yapılmadığı ileri sürüldü.

Meclis de Maduro’yu ‘yasadışı’ ilan etti ve yönetimi devralması için ordudan destek istedi. Guaido 23 Ocak 2019’da kendisini ülkenin ‘geçici devlet başkanı’ ilan etti.

Guaido’yu ilk olarak ABD daha sonra Brezilya, Kanada, Paraguay, Kolombiya, Arjantin, Peru, Ekvador, Kosta Rika ve Avrupa Parlamentosu devlet başkanı olarak tanıdı.

DAHA FAZLA HABER OKU