Hükümet, büyükşehir belediyelerinin UKOME’deki çoğunluk yetkisini elinden aldı

İBB, ulaşıma yaptığı zammı meclise getirmemiş UKOME’den geçirmişti

Fotoğraf: AA

İçişleri ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, büyükşehir belediyelerinin Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’ndeki (UKOME) çoğunluklarını ellerinden alan bir karar çıkarttı.

Resmi Gazete’de yer alan karara göre, belediyelerin UKOME’deki üye sayılarını ve ağırlıklarını belirleyen madde yeniden düzenlendi. Düzenleme ile daha önce Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Liman Başkanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün atadığı üyelerin yanına, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü ve AFAD'ın da birer temsilci atamasının önü açıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce UKOME üye sayısında daha önce büyükşehir belediyelerinin ve yan kuruluşlarının 11 üyesine karşılık, diğer kamu kurumları, bakanlıklar, kamu genel müdürlükleri, komutanlıklar, sahil liman başkanlığı gibi kurumların 10 olan üye sayısı, yeni eklenecek bakanlık ve kamu kurum temsilciliklerinin üyeleriyle birlikte 14'e yükseliyor. 

 Böylece büyükşehir belediyeleri ve yan kuruluşları karar alma konusunda üye sayısında 11'e 10 üstün durumdayken yeni yönetmelikle 11'e 14 azınlığa düşüyor.

Kararın Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin yıllar sonra CHP yönetimine geçmesinin ardından çıkarılması dikkati çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), geçen günlerde ulaşıma getirilen kararı UKOME’de almıştı. UKOME’de alınan yüzde 35’lik zam kararı İBB Meclisi’nde görüşülmeden yürürlüğe girmişti.

UKOME’nin görevleri

İBB, UKOME’nin görevlerini şöyle sıralıyor:

  • UKOME’yi teşkil eden Büyükşehir Belediyesi ve kamu kurum ve kuruluşlarının ulaşım hizmet ve yatırım birimleri ile ilgili ilçe belediye başkanlıkları arasında koordinasyonu sağlar.
  • UKOME’ye sunulacak ulaşım ve trafik hizmetleri ile ilgili talepleri,daha önce alınmış kararlar veya projeler varsa,bütünlüğü sağlamak üzere,birlikte inceler ve görüş oluşturur.
  • İncelenen Ulaşım ve Trafik Hizmetleri ile ilgili konuları,karar alınmak üzere UKOME ‘ye veya UKOME’nin teşkiline lüzum gördüğü alt kurullara sunar.
  • UKOME gündemini düzenler,tebliğ ve tebellüğ işlerini yapar.
  • Görüşme tutanaklarını ve oylama işlerini düzenler.
  • Alınan kararları yazar,imzaları tamamlattırır ve ilgili birimlere dağıtımını yapar.
  • UKOME veya görevlendirdiği kurulun kararlarına ait uygulamaların takibini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlar.
  • Trafik Güvenliği Yüksek Kurulunun müdahalesini gerektiren hususlarda UKOME de karar alınmasını sağlayarak konuyu İçişleri Bakanlığına iletir.
  • İstanbul Büyükşehir Belediye sınırları içinde nazım plana uygun arazi kullanım ve ulaşım planlama çalışmaları doğrultusunda büyükşehir ulaşım planının yapılması için gereken ön çalışmaları yaparak kurula sunar.

 

Haber Global, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU