Cezaevinden gelen mektuptan: Britney Spears yeni şarkı çıkardı mı?

"Mahpusların istediği müziği dinleyemediğini biliyor muydunuz?"

Fotoğraf: AA

Cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin haklarının korunması için çalışan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), kendilerine gelen bir mektubu paylaştı.

Mektupta, “Britney Spears yeni şarkı çıkardı mı?” ifadesi yer alıyor.

CİSST, bu mektup üzerinden cezaevindekilerin istediği müziği dinleyemediği bilgisini paylaştı.

Cezaevlerinde bazı kitapların yasaklandığı sık sık gündeme geliyor.

En son olarak HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay Diyarbakır Cezaevi ziyaretlerinin ardından cezaevindeki kadınların “Adalet Bakanlığının listesinde olmasına rağmen Elif Şafak’ın ‘Mahrem’ kitabı önce verildi, bir hafta sonra geri gelinip bizden alındı” dediğini aktarmıştı.

TBMM Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nda konuşan Günay, şunları söylemişti:

Biz özellikle sorduk. Şunu ifade ettiler. ‘İçerisinde Kürt ifadesinin geçtiği kitapları alamıyoruz’ dediler. Hatta özel sorulardan bir de şey vardı, ‘Yılmaz Odabaşı’nın kitabını alıyor musunuz?’ diye sorduk, ‘Yok’ dediler. Gültan Kışanak’ın cezaevinden yazdığı “Siyasetin Mor Rengi” kitabı mesela verilmemişti. Bu ilginç yani bir cezaevinde yazılan kitabın başka bir cezaevinde verilmiyor olması başka bir dikkat çekici.

Önceki seçimde tutuklandıktan sonra yerine kayyum atanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, ocak ayında Yeni Yaşam gazetesine şunları yazmıştı:

Cezaevi idaresi, geçen Eylül ayında, dışarıdan getirilen/gönderilen kitapları yasaklayan bir karar aldı. Kararda, mahpusların cezaevi kütüphanesindeki kitaplardan yararlanabileceği veya parasını ödeyerek kitap alabileceğini, dışarıdan kitap kabul edilmeyeceğini belirtiyordu.

Üç-dört aydan beri, bu manasız yasağı kaldırmak için verdiğimiz hukuki mücadele sürecinde, aslında “yukarıdan” bir müdahale olduğu, yasal mevzuatın sağından solundan dolanarak, kitap okumayı engellemek isteyen bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuz anlaşıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU