Eski AK Partili vekil: Dindarlık ekseninde yapılacak siyaset artık toplumda itibarlı yer edinemez

Mehmet Ocaktan: Rasyonel bir pencereden baktığımızda, bu başarısızlık belki de daha hayırlı sonuçlara vesile olabilir

Fotoğraf: AA

Geçmişte AK Parti’den milletvekili olan Karar yazarı Mehmet Ocaktan, toplumun dindar bir siyaset anlayışını itibarlı bir noktaya koymayacağını söyledi.

Ocaktan, eski partisinin 2010 yılına kadar hukukun üstünlüğünü savunan bir yapıda olduğunu söylerken “Dindarlar yüz yıl sonra yönetimsel anlamda ilk kez bir fırsat yakalamışlardı” dedi. AK Parti’nin kuruluş ilkeleriyle devam etmesi durumunda “Müslümanların demokrasi ile bir araya gelebileceğini kanıtlamış olacaklarını” söyleyen Ocaktan, şöyle yazdı:

Ama ne yazık ki bu deneme başarısızlıkla sonuçlandı ve kaybettik, artık şu saatten sonra dindarlık ekseninde yapılacak bir siyasetin toplum nezdinde itibarlı bir yer edinmesi oldukça zor görünüyor. Nitekim 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün KARAR’da yayınlanan röportajında yüz yıl sonra yakalanan bu fırsatın ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor: “İslami kimlikli siyasi hareketler demokrat ve özgürlükçü olduklarında, temel insan haklarını evrensel anlamda benimsedikleri ve uyguladıkları takdirde, iktidar geldiklerinde de iyi yönetişimi gerçekleştirmiş olurlar. Bunun örneğini ilk dönemimizde verdik ve dindar insanların devlet yönetimini nasıl rasyonel esaslara göre yönetebildiklerini sergiledik. Bu başarı tüm İslam dünyasına ve hatta İslami hareketlere bir dönem ilham kaynağı oldu. Şimdi Siyasi İslam’ın çöküşü diye çok tartışmalar var.”

Bugünkü tablonun dindarlar açısından çok umut verici olmadığı görüşünü dile getiren Ocaktan, yazısını şöyle sonlandırdı:

Ancak daha rasyonel bir pencereden baktığımızda, bu başarısızlık belki de daha hayırlı sonuçlara vesile olabilir. Zira İslam tarihinin belli dönemlerinde yaşanan tecrübeler de göstermiştir ki, din ne zaman siyasette ve iktidar mücadelelerinde araçsallaştırılmışsa sonuçları hep acılı olmuştur.

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU