Birleşmiş Milletler’den Kovid-19 endişesi: Risk çok büyük ve dünya olarak buna hazır olmamız lazım

BM Genel Sekreteri Dünya Sağlık Örgütü’nün, virüsün gelişmemiş ülkere sıçraması durumunda nasıl müdahale etmesi gerektiği üzerinde çalıştığını aktardı

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın çeşitli ülkelerine yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sağlık sistemi zayıf ülkelere sıçramasından endişe ettiğini söyledi. 

Pakistan-Hindistan sınırındaki Kartarpur Darbar Sahib Sih tapınağını ziyaret eden Guterres, burada yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınındaki durumun şu an için kontrol altında olduğunu söyledi. 

Guterres, salgının sağlık sistemi gelişmemiş Afrika kıtasındaki ülkeler gibi ülkelere sıçramasından endişe duyduğunu dile getirerek, "Risk çok büyük ve dünya olarak buna hazır olmamız lazım. Dünya Sağlık Örgütü, böyle bir gelişme olduğunda nasıl müdahale etmesi gerektiği üzerinde çalışıyor" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İdlib'de yaşanan insani krize de değinen Guterres, Esed rejimine ateşkes çağrısında bulunarak, Türkiye, İran ve Rusya'nın siyasi çözüm bulması gerektiğine vurgu yaptı. 

Guterres, Libya'daki iç savaşa ilişkin de BM'nin silah ambargosunun ihlal edildiğini belirterek, "Libya'da kaç farklı ülke silah ambargosunu ihlal ediyor ve bölgeye hem personel hem ekipman yolluyor?" diye sordu.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede kesinleşen Kovid-19 vaka sayısı 11 bin 741'inin durumu ciddi olmak üzere 72 bin 436’ya çıkarken, Japonya; Çin dışında en fazla vakanın görüldüğü ülke olarak ön plana çıkıyor. 

Japonya Sağlık Bakanlığı, dünkü açıklamasında, ülkede 91 kişide daha koronavirüsün tespit edildiğini böylece vaka sayısının 510'a çıktığını duyurmuştu.

Açıklamada, Japonya'daki vakaların 454'ünün Yokohama'daki gemide bulunduğu belirtilmişti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU